Мердин Байрям: Променихме Върбица, продължаваме с вашия глас

Възродихме общината с 15 млн. лв., казва кандидатът за кмет втори мандат

Мердин Байрям (35 г.) ръководи община Върбица през последните 4 г. Кандидат е за втори мандат. Завършил е Лесотехническия университет в столицата и Училището за политика към НБУ в София. Тази година се дипломира по специалността инженер по строителство на сгради и съоръжения във ВСУ-Варна. Зад кандидатурата му е Движението за права и свободи, където членува от 1997 г. Семеен, с едно дете.
"Моите обещания не са безотговорни, те винаги са равни на възможностите ми, за да ги изпълнявам", казва кандидатът за кмет с номер 2 в бюлетината.

- Г-н Байрям, на изборите през 2011 г. бяхте младата надежда на ДПС, сега чувствате ли се удовлетворен от постигнатото?

- Няма как да не се чувствам удовлетворен. През последните 30 г. в града и общината като че ли бе вилняла вихрушка - никакви инвестиции и строителство, никакво развитие като цяло. Още в началото на мандата си давах сметка за многото работа, която предстои. Никак не ми бе лесно, но резултатите са видими. Все пак винаги има какво да се желае и постигне, за да бъда удовлетворен напълно.

- Кой беше първият ви спечелен проект и колко средства успяхте да привлечете за благоустрояване на общината?

- Първите спечелени проекти бяха три. За спортно-тренировъчен комплекс в курортен комплекс Върбица, който се гради върху 16 дка площ и ще бъде със зали за борба, баскетбол и фитнес, футболно игрище и два басейна. Вторият за подобряване на 8 км улици в общината. Третият е за залесяване на общински неземеделски земи, ерозирали терени. До края на мандата се реализираха и други проекти, съграденото в общината е на обща стойност 15 млн.лева.

- До всички населени места в общината ли достигна вашата грижа?

Добрият баща еднакво се грижи за всичките си деца! Като кмет съм се старал за благото на хората от всички населени места. Във всяко село изградихме детски площадки. В Тушовица, Бяла река и Нова бяла река вече функционират зали за общоселски мероприятия, в Чернооково и Маломир предстои откриването им. В Нова бяла река, Станянци и Ловец изградихме игрища за минифутбол. Построихме голяма автоспирка в с.Нова бяла река и поставихме нови в Иваново, Менгишево, Сушина и Тушовица. В Бяла река вече се радват на модерен стадион и благоустроен център и улици. Ремонтирахме здравната служба в Методиево. Обновихме и сградите на детските градини в селата. Рехабилитирахме и положихме паваж на стръмна улица в с.Тушовица, която никога не е била асфалтирана. Върбичани се радват и на ново игрище за минифутбол и тенис, впечатляващ е и централният ни площад с паркове, алеи и фонтан.

- Каква беше социалната ангажираност на общината?

- Таксата за посещение на детска градина е 35 лв. за дете, но още в началото на мандата решихме общината да поема 10 лв. от нея. По-големи са облекченията, ако две деца от семейство посещават детска градина, ако са сираци или с ТЕЛК-решение. Този реверанс към младите семейства ни струва 80 000 лв. годишно. С още толкова финансираме и социалния патронаж, който ежеднедневно доставя храна на 80 човека. От тази година 2500 домакинства ще получат дърва за огрев по себестойност, без търговско оскъпяване. За самотни хора - 4 кубика, за семействата с деца по 8. Стана възможно, след като издирихме общинските гори и направихме лесоустройствен проект, за да могат да се използват. Изградили сме общинско горско звено.

- Върбица е известна с лечебните си извори и курортни условия, успяхте ли да ги възродите?

- Развитието на туризма и курортното дело са мой приоритет. Започнахме от пълно обследване на минералните извори в националната държавна лаборатория. Получихме официални документи за техния статус. Никога водата не е била така обстойно изследвана - анализите я наредиха на престижно място сред световни минерални извори. Една емблематична сграда - дом "Еделвайс", изоставена от над 30 г., вече посреща гости обновена. Преди дни открихме в нея ритуална зала, където ще се изнесе сключването на граждански бракове. Капацитетът й е 300 души и се решава проблемът на моите съграждани за всякакви мероприятия. Напреднало е строителството и на спортно-тренировъчния център в района. Имаме 15-годишен генерален план за развитието на курортния комплекс. Много са идеите, но ни трябва време. Дълго природните дадености на региона са тънали в забрава.

- Успяхте ли да привлечете инвеститори срещу безработицата в общината?

- Стремихме се да участваме във всички регионални програми по заетост и успяхме да осигурим 490 работни места. Многократни бяха срещите ми с бизнесмени, собственици на фабрики и така осигурихме още 250 работни места. В тази връзка приоритетно асфалтирахме най-прекия път до Търговище в частта Конево-Драгановец. Така улеснихме извозването на работници от Върбица до завод "Тракия глас" и кабелната фабрика "Зенон". Провели сме редица срещи с чужди партньори, които са готови да създават и промишленост, и да вложат средства в курортния ни комплекс. Поддържаме добри отношения с местния бизнес и винаги сме съдействали за сграден фонд и земя.

- Върбица е регион с богато историческо минало, подкрепихте ли културата?

- Безспорно! Историческите събития във Върбишкия проход от лето 811-то са във военните хроники на Европа. Чувстваме се горди граждани на България и една моя отдавнашна идея най-после видя бял свят. В началото на мандата общинският съвет прие решение за традиционни празници "Крумова наздравица". Ежегодно събитие е възстановката на паметната битката между хан Крум и византийския император Никифор I Геник. Радваме се, че привлича гости от страната и чужбина.
Разкрихме постоянна етнографска експозиция "Василакева къща". Там подредихме и дарението от книги на почетния гражданин на Върбица и основател на първия санаториум за стомашно-чревни заболявания д-р Антон Сираков. Вече имаме общински танцов състав "Етноритми". Съдействаме на всички самодейни състави за участие в национални форуми. Тази година талантите ни спечелиха два златни плакета от събора в Копривщица.

- Какво ви мотивира да поискате доверието на хората за втори път?

- Може би одобрението на хората, които срещам по улиците и всеки път, когато правим поредна първа копка по спечелен проект и тържествено откриваме нова придобивка. Имам още недовършени дела и много идеи за добруването на всички. Имам волята и нужния заряд да ги превърна в действителност. Много е задължаващо да поискаш доверие, да го получиш и да го оправдаеш.

- Каква е проектната готовност на общината, на какви нови придобивки да се надяват върбичани в следващите години?

- В МОСВ сме входирали проект за смяна на водопроводната мрежа в града, на канализацията и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. В ДФ "Земеделие" - за асфалтиране на общинската пътна мрежа с ремонт на мостове, канавки, смяна на бордюри и тротоари. Имаме идейна готовност за благоустрояване на централните площади в селата Станянци, Божурово, Маломир, Сушина и Нова бяла река. Проектна е готовността ни за асфалтиране на улиците във всички населени места, както и за реконструкция на общинската болница със стационар. Ще търсим средства за цялостно саниране и парно отопление за училищата на Бяла река, Тушовица, Иваново и за още четири детски градини. Ако получа доверието на хората, се надявам всичко това да се реализира.

Другите за него

Йордан Мерсинков, зам.кмет на Върбица 1986-1989 г.:

"Ако преди съм споделял, че Върбица е градче, сега с гордост казвам, че заприлича на град. Правят впечатление разгърнатото строителство в момента, хубавият път до Шумен, който спомогна за бързо и комфортно придвижване, а това не е маловажно за нашия отдалечен район. Върбица още от входа посреща с пъстри цветни лехи, с нови тротоари и визия на град, който искам да заеме достойно място в обединена Европа. Това е резултат от много труд и добра екипност на досегашното ръководство".

Д-р Явор Младенов, почетен гражданин на Върбица:

"Мисля, че всеки вижда направеното в община Върбица и то не може да се отрече. Аз го забелязвам в село Бяла река, в което живея и работя, както и в общинския център. Уважавам младостта и идеите на младия кмет Байрям. Признателен съм, че не пожали сили и постигна с всеотдайност голям напредък за общината. Не мога да остана равнодушен към многото придобивки и вече съм убеден, че има защо младите хора да се върнат по родните си места".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони