Съдят двама каналджии за 41 бежанци и 2625 евро подкуп в Русе

Двама каналджии отиват на съд за нелегален трафик на 41 бежанци от Ирак и предложените на два пъти 2625 евро подкуп на митничари на Дунав мост. Окръжната прокуратура в Русе внесе обвинителния акт срещу К.Т. /56 г./ от Турция и съучастника му Б.Г. за опита им да преведат през ГКПП натъпканите мигранти, в хладилно ремарке на ТИР. Делото в окръжния съд предстои.

Задържаните чужденци на 7 април т.г. потвърждават турския канал през България и осветяват четирима активисти на Ислямска държава. Нито един от заловените бежанци, включително 9 жени и 4 деца, няма документ за самоличност. Двамата шофьори твърдят, че не знаели за тайно качилите се хора в камиона им в Южна България.

Намерените одеяла, вода, храна, таблети и мобилни телефони в шофьорската кабина показват трафик на хора, категорични са магистрати. Нелегални емигранти признали, че платили до 12 000 евро на човек за пътуването до Германия. Някои се опитали да подкупят гранични служители и митничари, за да не проверяват ТИР-а.

От началото на годината на българо-румънската граница са задържани над 300 нелегални имигранти, сочи статистикта на Гранична полиция в Русе. Повечето са заловени при опит да минат Дунав мост. Още няма решение на правителството да се открие временен следствен арест за бежанци в Русе. За ремонта са нужни 100 000 лв., които трябва да се гласуват от Министерски съвет. В предвидените помещения край Дунав мост ще престояват до 40 нелегални емигранти, докато приключат делата им в съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони