Мария Календерска: Вместо да инвестираме в дупките, ние ще инвестираме в хората

Изграждането на студентския кампус може да се превърне в бъдещето на нашите деца и бизнес плана за София

В нашата програма няма много обещания, има стратегия. Вместо да инвестираме в дупките, ние ще инвестираме в хората. Това ще бъде нашата мисия. Ако глобя фирмите, които правят некачествени ремонти, уверявам ви всичко ще бъде инвестирано в здравеопазване и образование. Когато започнем да правим качествени ремонти и да не ги повтаряме, ще можем да си купим линейки и да отпуснем стипендии за лекари, които да се обучават в София, а след това да остават да работят в столицата. Това заяви кандидатът за кмет на ПП „България без цензура“ Мария Календерска и водач на листата за общински съветници с Бюлетина №9 по време на среща със симпатизанти от столичния район "Надежда".

„София трябва да се управлява с уклон към хората. Не може в столицата да има домове за 2430 бездомни кучета и приют, разположен на цели 20 дка, а в същото време да има подслон само за 370 бездомници“, категорична е Календерска. Според нея общината трябва да влезне в повече публично частни партньорства и да направи домове за възрастни и бездомни хора. „Отново да се възобнови социалният патронаж и социалните кухни, от които много хора получаваха топла храна поне веднъж на ден“, е още един от приоритети на Календерска, след влизането й в Столичния общински съвет.

Вярвам, че щом сте тук, не живеете много по-добре в последните години, в които ни управлява г-жа Фандъкова. С тези думи Календерска се обърна към събралите се симпатизанти. „Сигурна съм, че ще имаме силен глас в Общинския съвет. Възнамерявам всяка една тяхна далавера да я изваждам на показ, защото Вие заслужавате да знаете къде и как се изразходват парите ви“, заяви кандидатът за кмет като подчерта, че твърде много общински жилища и твърде много обществени поръчки са разпродадени и раздадени на наши и ваши.

Според Календерска в момента парите се наливат в определени общински предприятия, които печелят десетки милиони левове на година, теглят кредити за стотици милиони и винаги са на загуба. Тя обяви, че тези предприятия дори са полу-общински полу-търговски. Календерска определи подобно инвестиране като лош мениджмънт. „Това е схема, защото това предприятие е в този вид, за да може да се източва от фирмите, които правят фиктивни ремонти и фиктивни инвестиции“, категорична е кандидат-кметицата.

„Премахването на паяци е друга моя кауза, за която ще се боря“, обяви още Календерска като даде пример с редица европейски градове, в които подобна практика не съществува. „Слагат ти скоба и пак си плащаш глобата, само че е по-ефективно и предприятието няма винаги да е на загуба, каквото наблюдаваме в момента“, аргументира се тя.

Самотна майка сподели пред Календерска и събралите се симпатизанти, че има син, който е ученик, и от три години й повтаря, че не иска да учи в България. С тъга тя отбеляза, че всъщност държавата ни пропъжда своите деца и заради огромното безхаберие на властимащите, тя ще изгуби детето си като изпълни желанието му и го изпрати в чужбина. „Това ще е съдбата на много майки“, яростно отсече тя като отбеляза, че нямат лоста, с който да ги спрат, тъй като държавата ни е абдикирала от образованието.

„Това, което ние сме планирали като SOS-стъпки, са отпускане на стипендии за ученици и студенти от общината и преференциални пътувания в градския транспорт на хората, които работят в системата на образованието“, обяви от своя страна Календерска като категорично заяви, че общината е длъжна да подкрепи своите собствени кадри в образователната система.

Кандидатът за кмет на ББЦ сподели пред столичани и един основните приоритети в управленската си програма - изграждането на студентски кампус. „София е последна спирка за много емигранти от цялата страна, но ако децата ни имат алтернативата да останат в един такъв студентски кампус, вероятно биха намерили причина да не напускат родината си“, заяви Календерска като посочи за пример Американския университет в Благоевград, който издържа в момента половината град. „Там българските студентите обменят знания и опит с чуждестранни студенти от Азия, Африка и целия Балкански полуостров. Те плащат висока такса, голяма част от която остава за самия университет. Реално тези обучаващи се млади хора са инвеститор в общината, тъй като харчат парите са там“, каза тя. „Реализирането на тази идея може да се превърне в бъдещето на нашите деца и бизнес плана за София“, категорична е Календерска.

„Аз ви обещавам да запазим връзка и след изборите и ви уверявам, че няма нито пост, нито сума, която може да ме накара да последвам примера на 8-те наши депутати, които напуснаха ББЦ в преследване на лично облагодетелстване“, обърна се в заключение към симпатизантите си кандидат-кметицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини