Закриха сметището в Сливен, боклуците ще пътуват до Ямбол

До края на октомври ще приключи рекултивацията на сметището за неопасни отпадъци на Сливен - съобщи зам.-кметът Румен Стоилов. След това Градът под Сините камъни ще изхвърля неопасните си боклуци в новото регионално депо за 34 млн.лева, което ще заработи в ямболското с. Хаджи Димитрово и ще обслужва освен Сливен, още четири общини.

Официален старт на рекултивацията дадоха на 14 октомври представители на общината, на строителя "Аква систем"-Бургас и на надзора "Свеко енергопроект"-Бургас. Средствата за рекултивацията са 2,5 млн.лева с ДДС и са осигурени по европроекта за регионалното депо. Тя ще обхване терен от 42 дка площ. 450 хил.лева от собствения си бюджет ще вложи Сливен за рекултивацията на допълнителни депа, възникнали на сметището. След приключване на дейностите, на целия терен ще бъдат засадени трева и храсти, каквато е естествената растителност на хълмистия район в района.

Сливенското сметище се намира в близкото с. Сотиря, действа от десетилетия и вече напълно изчерпа капацитета си. За това, че не отговаря на европейските изисквания за опазване на околната среда общината бе принудена да плаща в РИОСВ отчисления по 32 лева на тон или към 1,2 млн. лева годишно. След затварянето му битовите отпадъци ще пътуват 22 км до новото регионално депо. Все още не е ясно как това ще се отрази върху размера на таксата за смет. През последните няколко години тя не е променяна и е най-ниската в страната. Гражданите заплащат 0,9, а фирмите - 1,2 промила.

В годините на демокрация сливенското сметище се превърна и в жесток символ на бедността. Част от ромите в с. Сотиря израстнаха, а после отгледаха и собствените си деца с хранителните отпадъци, изхвърлени на това място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони