Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Русия не приема холандския доклад за боинга, иска възобновяване на разследването

Изображение: Pixabay

Русия категорично не е съгласна с изводите в доклада на холандския Съвет по безопасността за катастрофата на малайзийския боинг на 17 юли 2014 г. в Източна Украйна, заяви Олег Сторчевой, зам.-шеф на Федералната агенция за въздушен транспорт, предаде ТАСС.

“Запознахме се с документа и отговорно мога да заявя, че не сме съгласни с изводите, те са неверни в корените си, а степента на нелогичност е удивителна”, каза той. “Създава се впечатление, че вместо последователен анализ на обективните данни, комисията се е занимавала с подбор на доказателства по предварително избрана версия”, добави Сторчевой. Той поиска възобновяване на разследването, позовавайки се на това право в приложение на Конвенцията за международна гражданска авиация.

В представения във вторник доклад холандският съвет стига до извода, че самолетът е свален със ЗРК “Бук”, като ракетата е изстреляна от територия с площ 320 кв. км. Ставало дума за ракета от типа 9М38 с бойна глава 9Н314М. Производителят на “Бук” – руският концерн “Алмаз-Антей”, представи същия ден свои изводи. Те потвърждават сваляне със ЗРК “Бук”, но от район около Зарошченское. Но от ракета 9М38 с бойна част 9Н314, спрени от производство през 1986 г. и през 2011 г. снети от въоръжение в Русия.

“Не бяха показани доказателства, че в корпуса на самолета са открити характерните поразяващи елементи тип “пеперуда” (като двоен Т-образен профил). Тяхната форма и химически състав нямат нищо общо с представеното в доклада”, каза Сторчевой.

В холандския доклад са показани снимки на “пеперуди”, една от които била открита в пилотската кабина и друга – в член на екипажа в нея, но не и как са заседнали.

“Пеперудите” са важни, защото липсват в старата бойна част 9Н314, но фигурират в 9Н314М, каквато поразила самолета според холандския доклад. Сторчевой заяви, че руската страна е опровергала версията за ракета 9М38 с бойна глава 9Н314М, но това не било взето предвид в доклада. Както и други оценки на руски експерти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете