Русия не приема холандския доклад за боинга, иска възобновяване на разследването

Русия категорично не е съгласна с изводите в доклада на холандския Съвет по безопасността за катастрофата на малайзийския боинг на 17 юли 2014 г. в Източна Украйна, заяви Олег Сторчевой, зам.-шеф на Федералната агенция за въздушен транспорт, предаде ТАСС.

"Запознахме се с документа и отговорно мога да заявя, че не сме съгласни с изводите, те са неверни в корените си, а степента на нелогичност е удивителна", каза той. "Създава се впечатление, че вместо последователен анализ на обективните данни, комисията се е занимавала с подбор на доказателства по предварително избрана версия", добави Сторчевой. Той поиска възобновяване на разследването, позовавайки се на това право в приложение на Конвенцията за международна гражданска авиация.

В представения във вторник доклад холандският съвет стига до извода, че самолетът е свален със ЗРК "Бук", като ракетата е изстреляна от територия с площ 320 кв. км. Ставало дума за ракета от типа 9М38 с бойна глава 9Н314М. Производителят на "Бук" - руският концерн "Алмаз-Антей", представи същия ден свои изводи. Те потвърждават сваляне със ЗРК "Бук", но от район около Зарошченское. Но от ракета 9М38 с бойна част 9Н314, спрени от производство през 1986 г. и през 2011 г. снети от въоръжение в Русия.

"Не бяха показани доказателства, че в корпуса на самолета са открити характерните поразяващи елементи тип "пеперуда" (като двоен Т-образен профил). Тяхната форма и химически състав нямат нищо общо с представеното в доклада", каза Сторчевой.

В холандския доклад са показани снимки на "пеперуди", една от които била открита в пилотската кабина и друга - в член на екипажа в нея, но не и как са заседнали.

"Пеперудите" са важни, защото липсват в старата бойна част 9Н314, но фигурират в 9Н314М, каквато поразила самолета според холандския доклад. Сторчевой заяви, че руската страна е опровергала версията за ракета 9М38 с бойна глава 9Н314М, но това не било взето предвид в доклада. Както и други оценки на руски експерти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия