Изгониха сирак от дом за деца

18-годишен сирак е изгонен от Дома за деца, лишени от родителска грижа “Пеньо и Мария Велкови” във Велико Търново. Иво Николов е дванайсетокласник и по закон има право да остане в дома до завършване на средното си образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Комисията от социални работници и директорката на дома обаче решили, че момчето вече няма място в сиропиталището. Пред камерата на БНТ момчето, което мечтае да продължи образованието си в университет след като завърши училище, сподели, че директорката на дома буквално го изгонила без причина и без предупреждение.

Иво Николов е роден в село Долна Липница. Преди пет години загубил и двамата си родители. Оттогава живее в Дома за деца, лишени от родителска грижа във Велико Търново. Тази година започнал с амбицията да завърши с отличие средното си образование, учи в паралелка „Информационни технологии” и участва в състезания по информатика. Мечтае да стане студент и да работи като учител. Мечтите му се изпаряват преди няколко дни, когато директорката на дома го извикала и буквално преобърнала живота му.

„Тъкмо бях приключил с домашните си като ме изгониха. Седнах да си почивам и казаха, че директорката ме вика. Учудих се защо, отидох в офиса и още с влизането тя каза, че решението ми било изтекло. Затова трябва да напусна дома. Накара ме да се подпиша на нещо, без да ми даде възможност да го прочета“, разказва Иво.

Директорката на дома Ганка Григорова признава, че е взела това решение, но обяснява, че така само е изпълнила дословно съдебно решение, според което престоят на детето в институцията приключва до навършване на пълнолетие.

Така момчето се оказва буквално на улицата. Събира малка част от багажа си и напуска дома. На помощ му се притекъл председателят на националното сдружение на сираците Слави Михайлов, който има съдбата на Иво и добре знае какво е да се сблъскаш с безсърдечието на институциите. Категоричен е, че ще обяви гладна стачка, ако до седмица директорката на дома не подаде оставка, тъй като, по думите му, това не е първият сигнал за подобно отношение към децата в този дом.

„Очевидно е, че директорката не може да управлява дома. Затова тя трябва да си подаде оставка или да я уволняват, защото прави гаф след гаф. Какво чакат да се случи, убийство ли трябва да стане, да има изнасилено дете там ли, какво? Аз ще обявя гладна стачка. Нека всеки в знак на солидарност да идва пред общината и да носи камъни и да направим една голяма купчина, както във Варна!“, призова Михайлов.

Историята на Иво бързо обиколи града. Съдбата му трогна и ръководството на едно от великотърновските издателства, които му предложиха дом и работа. Освен че ще може да завърши средното си образование, Иво има подсигурена стая, храна и работа на четири часа в издателството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони