Разбиха канал за културни ценности, задържан е водещ трафикант

ГДБОП разби престъпна група, която поддържала канал за трафик и търговия с движими културни ценности, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двама от участниците в групата са задържани при опит да транспортират част от ценностите след сключена сделка. Сред задържаните при полицейската операция е и един от водещите дилъри и трафиканти на културни ценности в България.

Операциите са проведени на 7 и 8 октомври със съдействието на секторите за борба с организираната престъпност в Монтана, Хасково, както и полицаи от областните дирекции в Хасково и Пловдив. 

Иззети са общо над 800 предмета и монети от различни периоди на античността /римска и елинистическа епоха/, както и два средновековни печата и кръст тип – „енколпион“.

Намерена и иззета е също специализирана техника за проучване на земните пластове.

Сред спасените предмети попада и мраморна надгробна плоча с изключително добре запазен надпис на латински. От него става известно името на римски военачалник - декурион /офицер в кавалерийска част/ в римската крепост и град Castra ad Montanesium, днешния град Монтана, живял 40 години, 5 месеца и 28 дни.

Според специалисти, това е едва вторият паметник, който дава данни за декурион на Монтана като подчертават, че е в много по-добро състояние от предходния.

По случая е образувано досъдебно производство, а действията по разследването продължават. Предстои на задържаните да бъде повдигнато обвинение.

Коментари

Задължително поле