Мицотакис: Няма да толерираме незаконно влизане на мигранти в Гърция

36-годишен стана главен архитект на Бургас Емил Бурулянов спечели конкурса на Общината

СЗО: Рискът от разпространението на коронавирус е много висок

Парламентът на Иран спря работа заради коронавируса

Два автобуса с деца са блокирани на Витоша заради снега

Венцислав Мутафчийски: На този етап няма положителни проби за коронавирус у нас

Слави внесе в съда документи за регистрация на „Има такъв народ“

49 души в Добричко са под наблюдение заради коронавируса, няма хоспитализирани

Първи два случая на коронавирус в Мексико

Григор: Загубите от Стан ме мотивираха

Тотото смени управата си

Британец, намиращ се на кораба „Даймънд принсес“, е починал от коронавирус

Борисов обсъди с Ердоган ситуацията с мигрантите

Кукери ще гонят злите сили в бургаски квартал

Братя Диневи отменят тържеството по повод 3 март

Над 50 творци участват в Четвъртото биенале на църковните изкуства в Търново

Над 50 известнитворци ще участват в Четвъртото биенале на църковните изкуства въвъ Велико Търново. То ще е с международно участие и ще се проведе на 19 и 20 октомври. Негови организатори са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Община Велико Търново. Това е първо събитие от програмата за честване на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър.

„В биеналето ще участват автори с икони, табла на стенописи, мозайки, дърворезби. В съпътстващата събитието програма са предвидени две изложби. Едната е от икони на проф. Георгиос Кордис от Гърция. Другата експозиция пък е от произведения на възпитаници на Националната гимназия по приложни изкуства в Трявна“, съобщи директорът на дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново Нелина Църова.
На форума ще бъде направена и презентация от известна фирма-производител на тема „Приложение на съвременни материали в новото храмово строителство и църковна стенопис“. Три специализирани книги ще представят авторите им. Книгата си за иконографски и технически проблеми в иконописта ще коментира Тодор Митрович. Неин преводач е великотърновецът Тодор Енчев. Важно изследване на произхода и систематизация на несебърски икони прави д-р Иван Ванев, който също ще го сподели с участниците в срещата. На нея за своя Албум на стенописи от български паметници на църковни изкуства ще говори и д-р Галина Вачкова.

„Акцент в програмата на биеналето е дискусията по проблемите на съвременните църковни изкуства“, допълни Нелина Църова.

Тя уточни, че Международното биенале е проект на преподавателите от катедра „Църковни изкуства“ на Православния богословски факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Провежда се от 2009 г под мотото “ Църковните изкуства в духовната култура на съвременна Европа“ и е единствения по рода си творчески форум в тази област у нас.
„Част от него е и конкурсът за изписване на икона на търновски светец. Предложените творби ще оцени компетентно жури, а наградата на Община Велико Търново е откупуване на икона в размер до 1000 лева“, разкри още Църова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.