Над 50 творци участват в Четвъртото биенале на църковните изкуства в Търново

Над 50 известнитворци ще участват в Четвъртото биенале на църковните изкуства въвъ Велико Търново. То ще е с международно участие и ще се проведе на 19 и 20 октомври. Негови организатори са ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и Община Велико Търново. Това е първо събитие от програмата за честване на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър.

"В биеналето ще участват автори с икони, табла на стенописи, мозайки, дърворезби. В съпътстващата събитието програма са предвидени две изложби. Едната е от икони на проф. Георгиос Кордис от Гърция. Другата експозиция пък е от произведения на възпитаници на Националната гимназия по приложни изкуства в Трявна", съобщи директорът на дирекция "Култура и туризъм" в Община Велико Търново Нелина Църова.
На форума ще бъде направена и презентация от известна фирма-производител на тема "Приложение на съвременни материали в новото храмово строителство и църковна стенопис". Три специализирани книги ще представят авторите им. Книгата си за иконографски и технически проблеми в иконописта ще коментира Тодор Митрович. Неин преводач е великотърновецът Тодор Енчев. Важно изследване на произхода и систематизация на несебърски икони прави д-р Иван Ванев, който също ще го сподели с участниците в срещата. На нея за своя Албум на стенописи от български паметници на църковни изкуства ще говори и д-р Галина Вачкова.

"Акцент в програмата на биеналето е дискусията по проблемите на съвременните църковни изкуства", допълни Нелина Църова.

Тя уточни, че Международното биенале е проект на преподавателите от катедра "Църковни изкуства" на Православния богословски факултет на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий". Провежда се от 2009 г под мотото " Църковните изкуства в духовната култура на съвременна Европа" и е единствения по рода си творчески форум в тази област у нас.
"Част от него е и конкурсът за изписване на икона на търновски светец. Предложените творби ще оцени компетентно жури, а наградата на Община Велико Търново е откупуване на икона в размер до 1000 лева", разкри още Църова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони