Прехвърлиха жп трасе за 32 часа в Русе

Строителна бригада прехвърли за 32 часа жп линия над двата моста край изградената нова улица от т.нар. пробив "Кауфланд" в Русе. Монтирани са звената с линиите и траверсите, възстановена е и контактната мрежа, съобщиха от общината. Първият влак ще мине по трасето до края на деня.

Ремонтът спря 15 пристигащи и заминаващи композиции между централна и гара. Пътниците бяха извозвани с автобуси. Жп линията е върната на старото й място. Преди 3 месеца тя беше отклонена временно, докато се изгради нова мостова конструкция.

Предстои да се отвори пътният участък, който ще свърже близкия кв. "Родина" с централната част на града. Така ще се облекчи автомобилният трафик в района. "Сроителните дейности съответстват на линейния график, дори имаме известно изпреварване", заяви зам.-кметът на Русе Наков.

Пробивът се финансира с 5 821 844 лв. без ДДС като част от проекта за интегриран градски транспорт на Русе по ОП "Регионално развитие". Обществената поръчка, която спечели консорциум "Еротрансинженеринг", е със срок от 22 месеца. Строителството трябваше да приключи в началото на август т.г.

Преди 2 години кметската управа спаси на косъм проекта, защото 25 собственици на жилища в кв. "Родина" обжалваха подробния устройствен план за изменение на улична регулация от бул. "Липник" до ул. "Чипровци" в Административния съд в Русе. Три фирми предоставиха безвъзмездно на общината 3,7 дка терен по трасето, а впоследствие Темида отхвърли жалбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони