Сидеров поиска Цацаров да бъде разследван (обзор)

Според лидера на „Атака“ главният прокурор извършил документно престъпление

Главният прокурор призова Сидеров да чете конституцията

Главният прокурор Сотир Цацаров да бъде отстранен от длъжност и разследван за документна измама. За това настоя лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който изненадващо се яви на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той поиска да бъде изслушан от кадровиците след скандала от петък пред клекшоп в столицата, заради който главният прокурор поиска сваляне на депутатския му имунитет за хулиганство. Сидеров и заместникът му Десислав Чуколов тогава обвиниха продавач в магазинче на ул. „Раковски“, че продава контрабандни цигари и наркотици. В суматохата депутатите ударили по един полицай.

„Няма да позволя да се изгаврите с мен. Този път аз ще ви запитам защо не свалите имунитета си, за да бъдете разследван за това, че извършихте документна измама, тук, пред ВСС, когато бяхте кандидат за главен прокурор. И прикрихте имотната сделка на вашата съпруга, която имаше нередности“, обърна се Сидеров към главния прокурор вчера.

През 2012 г. се появиха публикации за неверни документи за имотна сделка на съпругата на Цацаров, която е нотариус, но ВСС не откри нарушения.

„Защо не свалите имунитета си, за да бъдете разследван? Защо не го направите? Направете го, ако сте толкова принципен“, продължи Сидеров.

Главният прокурор отвърна: „Г-н Сидеров, нямам този имунитет, който имате вие. Четете конституцията.“ Сидеров репликира, че главният прокурор е „недосегаем“ и затова се обърнал към ВСС. „Знам, че по закон за вас 1/5 от вашия състав може да поиска отстраняването на главния прокурор. Призовавам ви да го направите“, каза Сидеров.

Той визира чл. 230, ал. 3 от ЗСВ, според който временно отстраняване на магистрати за умишлени престъпления от общ характер (чл. 132 от КРБ) може да се направи от 1/5 членовете на ВСС. Тази хипотеза обаче е неприложима за главния прокурор, за който чл. 129, ал. 4 от КРБ гласи, че може да бъде освободен само при тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения или действия, накърняващи престижа на съдебната власт, но не и за престъпление. Друг е въпросът, че Цацаров трябва сам себе си да разследва.

Сидеров се оплака, че и разследването за случая в петък, и другото - за хулиганство на летище Варна, са „гавра с неговата чест“. И призова: „Нека с моя случай да започне съдебната реформа.“ Оплака се, че експертизата по делото му срещу него била изготвена от „търговец с трупове“, визирайки д-р Станислав Христов, който през 2008 г. за кратко бе разследван за търговия с органи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право