Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Как да препарираме трофейния си улов

ДОБРОМИР ДОБРЕВ

Есента е времето на големите трофеи в нашите сладководни водоеми. През октомври и ноември са хващани почти всички гигантски шарани, надхвърлящи 20 кг. Сега се активизират и най-едрите щуки. Когато температурите паднат, а лятното изобилие от храна приключи, трофейните риби изгладняват и търсят последни запаси за дългата зима. Ето защо сега често се хващат екземпляри с рекордно тегло. Освен адреналина от изваждането и снимките за спомен, всеки въдичар, имал късмета да пребори трофей, иска да увековечи улова си завинаги. Освен ако не е решил да подари свободата му – което би било похвално, главата на рибата може да се препарира.

За съхраняването на риболовни трофеи са известни различни начини и средства. Най-лесно за изпълнение, без да се изискват кой знае какви познания и материали, е осоляването и сушенето на глави, като на базата на консервиращите способности на солта трофеят се запазва в относително автентичен вид. Другата работа по трайността ще свърши лаковото покритие.

Най-общо процедурата протича така: главата на рибата се отрязва, като ножът трябва да премине между черепа и първия прешлен, без да се засегнат гръдните перки. Щателно се изчистват хрилете и всякакви меки тъкани. После се осолява обилно, като солта трябва да покрие изцяло и отвсякъде главата. Закача се с мека връзка на подходящо проветриво място, прикрито от пряка слънчева светлина. Максимално разтворената уста на рибата се подпира с подходяща по дължина клечка, за да изсъхне и остане в такова положение. Съхне в продължение минимум на една седмица, а ако времето е хладно – двойно по-дълго. При влажно време трофеят се прибира в сухо помещение, за да не поема влага. За да се предпази от мухи и насекоми, може да се покрие с марля, макар че солта обикновено е достатъчна, за да ги прогони.

След като изсъхне изцяло, трофеят се остъргва от солта (или се измива), оставя се отново да изсъхне и се лакира с безцветен нитроцелулозен лак. Лакът трябва изцяло да покрие повърхността, особено в труднодостъпните част от задната страна на главата. Добре е лакирането да се повтори, а след окончателно изсъхване трофеят се монтира на подходяща дървена поставка, предварително лакирана. С пирограф може да се отбележат габаритите на рибата, както и мястото и датата на улова, за да напомня и след години за събитието. На мястото на очите на рибата се поставят специални стъклени топчета.

Главите на хищни риби – щуки, бели риби, костури – са най-подходящи за такъв начин на консервиране и съхранение, но и други видове могат да бъдат обработени по описаната методика.

Има и други трикове за бързо и лесно препариране, които използват любителите рибари. Някои поставят главата на уловената през есента риба в хладилна камера и я вадят напролет. Слага се за няколко дни върху мравуняк и насекомите обират абсолютно цялото месо. Други пък киснат главата във формалин, който също има консервиращи функции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.