На 22 юли 2018 да почерпят

Мама Миа 2 избра хърватския остров Вис Звездите на мюзикъла превръщат доскоро непознатото късче земя в туристически хит

Одежда всяка тука оставете Най-добрите нудистки плажове по света и у нас

Букурещ раздава ваучери за закупуване на еко коли

Проливен дъжд наводни част от Русе

Галена дефилира по бански в Маями Фолк певицата се разходи рамо до рамо с известни манекенки

Един от задържаните надзиратели във Варна остава в ареста, другите – под домашен арест

Пентагонът подкрепи решението на Тръмп да покани Путин в САЩ

Протестиращите в Шарково се разграничиха от политическите партии

Голям залък Какво обичат да си похапват световните лидери

Близо 240 преселници без документи задържаха в Турция

Премиерът Борисов откри „Арена Шумен“ (СНИМКИ) През август стартира "Хемус" от Белокопитово до Търговище

ВМРО чества в Смилево годишнината от Илинденското въстание

Руските балерини отслабвали с бяло вино

„Арена Шумен“ – впечатляваща архитектура и функционалност

Как да препарираме трофейния си улов

ДОБРОМИР ДОБРЕВ

Есента е времето на големите трофеи в нашите сладководни водоеми. През октомври и ноември са хващани почти всички гигантски шарани, надхвърлящи 20 кг. Сега се активизират и най-едрите щуки. Когато температурите паднат, а лятното изобилие от храна приключи, трофейните риби изгладняват и търсят последни запаси за дългата зима. Ето защо сега често се хващат екземпляри с рекордно тегло. Освен адреналина от изваждането и снимките за спомен, всеки въдичар, имал късмета да пребори трофей, иска да увековечи улова си завинаги. Освен ако не е решил да подари свободата му – което би било похвално, главата на рибата може да се препарира.

За съхраняването на риболовни трофеи са известни различни начини и средства. Най-лесно за изпълнение, без да се изискват кой знае какви познания и материали, е осоляването и сушенето на глави, като на базата на консервиращите способности на солта трофеят се запазва в относително автентичен вид. Другата работа по трайността ще свърши лаковото покритие.

Най-общо процедурата протича така: главата на рибата се отрязва, като ножът трябва да премине между черепа и първия прешлен, без да се засегнат гръдните перки. Щателно се изчистват хрилете и всякакви меки тъкани. После се осолява обилно, като солта трябва да покрие изцяло и отвсякъде главата. Закача се с мека връзка на подходящо проветриво място, прикрито от пряка слънчева светлина. Максимално разтворената уста на рибата се подпира с подходяща по дължина клечка, за да изсъхне и остане в такова положение. Съхне в продължение минимум на една седмица, а ако времето е хладно – двойно по-дълго. При влажно време трофеят се прибира в сухо помещение, за да не поема влага. За да се предпази от мухи и насекоми, може да се покрие с марля, макар че солта обикновено е достатъчна, за да ги прогони.

След като изсъхне изцяло, трофеят се остъргва от солта (или се измива), оставя се отново да изсъхне и се лакира с безцветен нитроцелулозен лак. Лакът трябва изцяло да покрие повърхността, особено в труднодостъпните част от задната страна на главата. Добре е лакирането да се повтори, а след окончателно изсъхване трофеят се монтира на подходяща дървена поставка, предварително лакирана. С пирограф може да се отбележат габаритите на рибата, както и мястото и датата на улова, за да напомня и след години за събитието. На мястото на очите на рибата се поставят специални стъклени топчета.

Главите на хищни риби – щуки, бели риби, костури – са най-подходящи за такъв начин на консервиране и съхранение, но и други видове могат да бъдат обработени по описаната методика.

Има и други трикове за бързо и лесно препариране, които използват любителите рибари. Някои поставят главата на уловената през есента риба в хладилна камера и я вадят напролет. Слага се за няколко дни върху мравуняк и насекомите обират абсолютно цялото месо. Други пък киснат главата във формалин, който също има консервиращи функции.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.