Абонирахме се за четвърто и пето място в квалификации

България е вече 78-а в националната ранглиста на ФИФА, която класира 208 отбора. Дотам я докарахме, пред нас да бъдат държави като Хаити, Буркина Фасо, Уганда, Узбекистан, ОАЕ, Габон и подобни скромни за футбола имена.

Средното класиране на родните национали за 22 години история на класацията е 40-а позиция. От 2009-а не сме приключвали сред челните 30, като преди 6 г. бяхме точно 30-и.

През 2010-а дойде 49-о място. В следващите години завършвахме съответно 84-ти, 50-и, 74-ти и 66-и.

През 2015-а най-високо националите се качиха през юни - на 62-ро място. В следващите месеци дойде свободно падане, характерно и за последните години.
В световните квалификации за ЮАР 2010 българският тим зае трета позиция и не се класира. В битката за Евро 2012 националите се закотвиха на последното, пето място.
А в квалификациите за Мондиал 2014 дойде четвърта позиция от 6 отбора в групата. Сега за Евро 2016 ситуацията е същата.

Следователно в квалификациите за последните три големи първенства все завършваме четвърти или пети, като не изпреварваме повече от два тима. В периода с официални мачове от 6 г. в крайните класирания след нас завършиха само Малта (два пъти), Армения и Азербаджайн.

За тъжната серия се изредиха петима треньори. Започна се със Станимир Стоилов, после - Лотар Матеус, Михаил Мадански (временно), Любослав Пенев и Ивайло Петев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ