Варненското злато събра елита на Европа

Варненското златно съкровище стана причина за рядко виждано събиране на най-важните хора в Европейския съюз в сряда, в сградата на Европарламента.

На откриването на изложбата на част от ценностите от халколитния некропол присъстваха председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, българският еврокомисар Кристалина Георгиева, както и десетки представители на всички делегации в ЕП. Към откриването се присъединиха министър-председателят Бойко Борисов и варненският кмет Иван Портних.

Безпрецедентното събиране на елита на Европейския съюз бе инициатива на варненския евродепутат Емил Радев, който в продължение на една година подготвя изложбата със съдействието на община Варна.

Според Радев показването на експонатите е реклама не само за Варна, но и за България.

“Като председател на Европейския парламент присъствам на множество изложби в залите на парламента, но най-старото обработено злато в света е доказателство колко стара и велика е историята на България. Самият факт, че тримата лидери на Европа са тук сега, показва колко важно е това събитие”, каза Шулц при откриването.

От своя страна Юнкер заяви, че обича Варна много преди да разбере, че в морската столица са открити следи от цивилизация на над 7000 години, но показаното го е накарало да обещае да посети града до края на годината.

“Да живее България, да живее Варна!”, в типичния си стил завърши председателят на Европейската комисия.

Емил Радев подари на европейските лидери по една реплика на най-разпознаваемите предмети от златното съкровище.

На официалната церемония присъства и багеристът Райчо Маринов, който се натъкнал на находката случайно през 1972 година.

Изложбата е подредена във фоайето на третия етаж в сградата на Европейския парламент. Една част от постоянната експозиция на варненското златно съкровище се намира в Япония, но в Брюксел сега са експонирани най-ценните находки. Изложени са златни предмети, открити в гробове 4 и 36, чието тегло надхвърля една трета от общото тегло на всички златни предмети открити в некропола.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.