Даниел Панов покани българския Патриарх на честванията за 830 години от въстанието на Асен и Петър

На рождения си ден Негово Светейшество благослови Панов

Даниел Панов поздрави Негово Светейшество Неофит, Патриарх български, по случай 70-ия му рожден ден. Празникът се проведе в църквата на Троянския манастир „Успение Богородично“, където Панов присъства на тържествена служба за здраве и дълголетие на Патриарха. Той поднесе поздравленията си към главата на Българската православна църква, като пожела здраве и търпение в нелеката мисия да бъде духовен водач на българския народ.

От името на великотърновци, Даниел Панов отправи покана към Негово Светейшество да присъства на честванията по повод 830-та годишнина от въстанието на Асен и Петър, и възстановяването на българската държава. На 26 октомври (Димитровден) старата българска столица ще празнува също учредяването на автокефалната търновска Архиепиескопия, последвано от официалното канонично признаване на българската Патриаршия през 1235 година, при царуването на Иван Асен II.

„Днес, повече от всякога сме жадни духом. Моля да приемете поканата на великотърновци да вземете участие в честванията на 26 октомври. За всички нас ще бъде велика радост Патриархът български да ни удостои с присъствието си в деня, когато отбелязваме годишнината от този основополагащ акт за българската държавност и в историята на Българската православна църква. Акт, превърнал Търново в един от ключовите европейски градове през средните векове“, каза пред Негово Светейшество Даниел Панов, който бе благословен от Патриарха.

Икона на Света Петка Търновска отнесе Панов като дар за духовния водач на нацията. На празника в Троянската света обител присъства и Великотърновският митрополит Григорий.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони