Скандалните пънкарки от Pussy Riot сложиха качулки на паметника на Съветската армия

Част от скулптурната композиция на паметника на Съветската армия в центъра на София бе окичена с цветни плетени качулки, познати от стила на провокативната руска арт и пънк група Pussy Riot, съобщи "Дневник".

На снимки в личния профил във фейсбук на Иво Божков се вижда, че пред акцията се е снимала Надежда Толоконникова – една от бившите членове на групата, осъдена на затвор заради акция в катедралния московски храм срещу подкрепата на руската църква за президента Владимир Путин.

Акцията на паметника е част от снимките на документален филм за нашумялата руска банда, сниман от известния американски режисьор Кевин Буут, съобщи пред "Дневник" Мила Колева от българския екип на филма.

На 21 февруари 2012 г. Pussy Riot изпълни "песен-молебен" в московската катедрала „Христос Спасител“ - като акция срещу руския президент Владимир Путин и политиката на Руската православна църква. На 3 март, след поява на изпълнението онлайн, 3 участнички в групата бяха арестувани и обвинени в хулиганство.

Съдебният процес започна в края на юли и породи противоречиви реакции в Русия и по света. На 17 август 2012 г. Pussy Riot бяха осъдени за „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза“ на 2 години лишаване от свобода. На 10 октомври съдът реши Екатерина Самуцевич да бъде освободена. На 23 декември 2013 г. Надежда Толоконникова и Мария Альохина излизат от затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини