Владимир Чуков: Застреляният мигрант е тежък изпит за нас пред арабските страни

Случаят със застреляния афганистанец на българо-турската граница е изключително тежък и заради това трябва да има много голяма прозрачност по време на разследването. Става дума за най-тежкия инцидент, откакто има интензивен поток. Това един много тежък изпит за страната ни пред света и най-вече пред арабските страни. Това каза пред bTV арабистът Владимир Чуков.

Той поясни, че, ако допреди две-три години експертите са търсели хора, които са работили със своето оръжие в Близкия Изток, сега от тази бежанска вълна се появиха цели списъци от мъже между 20 и 30 години, чието занятие е да стрелят. Дори излязоха подобни списъци и от иракска страна."Това, което според мен е опасно в конкретния случай, е, че е имало стрелба от страна на бежанците към нашите граничари. Значи, че и те са имали оръжие. Не могат да бъдат бежанци с оръжие в джоба", казва арабистът.

Чуков заяви още, че не е зле да бъде преразгледан броят на граничните полицаи, които охраняват родните територии. Не е нормално трима да се изправят срещу близо 50 човека.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини