Михаил Миков: За ВВС има бъдеще с национално отговорна политика, а не с политически мотивирани решения

„Днес отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили. През 1912 г. български летци за първи път използват самолета като бойно средство в Балканската война. Посрещаме годишнината в мирни, но трудни времена”. Това написа председателят на БСП Михаил Миков във фейсбук по случай Деня на авиацията, съобщиха от пресцентъра на червената партия.

Председателят на БСП припомня, че повече от век българското небе е пазено от български криле, но днес съществува опасността над нас да летят военни самолети с чужди обозначения, било то и съюзнически. „Отдавна стана ясно, че за достойните хора от ВВС, които приемат работата си като патриотичен дълг, това е неприемливо. Уверен съм и в несъгласието на мнозинството от българските граждани”, добавя още Миков. По неговите думи за управляващите съществува и една друга „възможност” – спасяването на едва един или два от бойните ни самолети. „Но „евтиният” ремонт в полско предприятие може да излезе скъп, ако се окаже, че някоя част не може да бъде произведена от съюзна Полша, а руският производител откаже да я достави на България”, обяснява лидерът на социалистите.
Миков е категоричен, че с ремонта на българските изтребители е свързано поредното от серия некомпетентни, неадекватни и често скандални решения на военния министър Ненчев, чиято оставка БСП поиска. „Защото за ВВС ще има бъдеще единствено с национално отговорна политика, а не с политически мотивирани решения, които свеждат перспективата за развитие до ликвидирането на цели войски”, категоричен е той.

„С надежда, че ни очаква по-добро, казвам „Честит празник!” на летците от бойната и гражданската авиация, на ветераните, на всички техни колеги с пагон и на цивилна служба, на близките им, които споделят тежестите на тяхната професия в служба на Родината”, пише още в своето поздравление Михаил Миков. Председателят на левицата изразява своята увереност, че военните ще запазят духа и с оптимизма си, с който гледат към онова, което е пред тях в професионален и личен план. „Уверен съм, че за Военновъздушните сили, за Българската армия и за България ще настъпят по-добри времена, ако бъдем непримирими всеки път, когато се подкопават националните интереси. В България всички знаем, че само заедно можем да променяме и настоящето, и бъдещето”, завършва Михаил Миков.

Коментари

Задължително поле