На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Кандидатът за кмет на Сливен инж. Кольо Милев /БСП/: Усвоените евросредства през мандата са 17 пъти повече от предходния

„През 2011 година Сливен влизаше в националните, дори и в международните новини, със скандалите по предишния воден цикъл на града, наказателно спрените европейски проекти, заради улиците, потънали в изкопи. За радост на всички ни, това вече е минало. В Сливен започнаха хубави промени, голяма част от тях – благодарение на европейските проекти на общината. Днес имаме повод за самочувствие“ – заяви досегашният кмет и кандидат за втори мандат от БСП инж. Кольо Милев.

Инж.Милев припомни, че той и екипът му са започнали мандата си в такъв момент от програмния период за 2007-2011 г., когато голяма част от схемите, по които се кандидатстваше, вече бяха обявени. Община Сливен бе разработила проекти и също бе кандидатствала. Някои от тях бяха одобрени, други – не. „Лошото обаче бе, че, когато встъпих в длъжност, заварихме всички проекти по Оперативните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“ замразени от Брюксел заради т.нар. рамкови споразумения, сключени преди нас между общината и няколко „наши“ фирми. Тогава в Сливен се говореше, че няма кмет, който да може да се оправи с този батак. За мен и заместниците ми това бе едно от най-големите предизвикателства“ – допълни инж. Милев. Тогава са прекратени рамковите споразумения, обявени са нови процедури, избрани са изпълнители на проектите, изчакан е срокът за обжалване, за да започне строителството. „Тези процедури обикновено отнемат по 2-3 години. А ние с цената на огромно натоварване успяхме да ги извършим за 1 година и при вече действащи нови правила. Големият успех е реализацията на тези замразени проекти, които, подчертавам, бяха буквално с изтичащи срокове“ – съобщи кандидат-кметът. По този начин е спасен най-големият европроект, за водния цикъл на стойност 64 млн.лева, но с цената на допълнителни разходи за милиони левове за отстраняване на нередностите по първия, провален воден цикъл.

Проектът за укрепване на срутището на крепостта „Туида“ пък бе почти напълно изгубен – оставаха едва от 6 до 9 месеца до изтичането на срока му, но за това изключително кратко време от няколко месеца общината успя да обяви процедурите, да избере изпълнител, да завърши строителството и да го отчете. „Така че това, което и опонентите ни трябва да признаят с ръка на сърцето, е, че вместо да се примирим и да изгубим милиони левове за Сливен, ние успяхме да ги спасим. По всички останали след това програми, които бяха отваряни, общината е кандидатствала и не е изпуснала нито една! Що се отнася до ремонта на центъра , той бе изцяло разработен от нашия екип“ – допълни инж. Милев.

При повечето проекти общината е допълвала с допълнителни дейности. Преди да се сменят настилките по пешеходната зона, е подменена канализация, водопровод, поливни водопроводи. На „Туида“ допълнително се изгражда многофункционална постройка. Допълнително се оборудват и санираните детски ясли.

Сливен има изцяло ремонтиран парк „Юнак“, възстановена крепост „Туида“, която вече печели национални отличия, пешеходна зона с места за отдих, детски площадки, ремонтирани фонтани и три нови, безплатен безжичен интернет по цялото ларго, ново оформление на централния площад, три нови центъра от семеен тип, една нова детска градина, 4 ремонтирани детски градини и училища и др. В цифри равносметката изглежда така: усвоените средства по европроекти възлизат на 111,8 млн.лева. Към 2011г. на жител от общината се падат по 28,91 лева евросредства, а към началото на тази година – 478,5 лева или 17 пъти повече.

„Европроектите не са панацея за проблемите на нашия град. Но работата по тях промени облика на Сливен, превърна го в по-привлекателно място и даде възможност за инвестиции за години напред“ – каза инж. Кольо Милев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.