Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порното

ОДМВР-Шумен пита: Познавате ли този обирджия?

Над 1000 стопани във видинско обезщетени заради чумата по свинете

Румен Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят

Започна регистрацията на НПО, желаещи да участват в избора на Съвет за развитие на гражданското общество

Шофьор блъсна колоездач и избяга

Задържаха рационализатори, крали ток с дървени пръти

Евакуираха 400 души от хотел в Пампорово заради пожар

Мъж с шал на лицето опитал да ограби магазин в столичния квартал „Люлин“

Нападателят от Ханау бил крайнодесен, убил и майка си

ГЕРБ призоваха президента Радев да се извини за поругаване на паметта на Левски

Нацист заличен от Берлинале Заличават името на Алфред Бауер от наградата „Сребърна мечка” заради хитлеристка дейност

Разкриха две кражби на пари в Търновско

Кола блъсна момче в Павликени Зад волана на автомобила бил 18-годишен младеж

AMG тунингова яхта и G-класа 2700 коня във водата, 585 коня на сушата

Кандидатът за кмет на Сливен инж. Кольо Милев /БСП/: Усвоените евросредства през мандата са 17 пъти повече от предходния

„През 2011 година Сливен влизаше в националните, дори и в международните новини, със скандалите по предишния воден цикъл на града, наказателно спрените европейски проекти, заради улиците, потънали в изкопи. За радост на всички ни, това вече е минало. В Сливен започнаха хубави промени, голяма част от тях – благодарение на европейските проекти на общината. Днес имаме повод за самочувствие“ – заяви досегашният кмет и кандидат за втори мандат от БСП инж. Кольо Милев.

Инж.Милев припомни, че той и екипът му са започнали мандата си в такъв момент от програмния период за 2007-2011 г., когато голяма част от схемите, по които се кандидатстваше, вече бяха обявени. Община Сливен бе разработила проекти и също бе кандидатствала. Някои от тях бяха одобрени, други – не. „Лошото обаче бе, че, когато встъпих в длъжност, заварихме всички проекти по Оперативните програми „Регионално развитие“ и „Околна среда“ замразени от Брюксел заради т.нар. рамкови споразумения, сключени преди нас между общината и няколко „наши“ фирми. Тогава в Сливен се говореше, че няма кмет, който да може да се оправи с този батак. За мен и заместниците ми това бе едно от най-големите предизвикателства“ – допълни инж. Милев. Тогава са прекратени рамковите споразумения, обявени са нови процедури, избрани са изпълнители на проектите, изчакан е срокът за обжалване, за да започне строителството. „Тези процедури обикновено отнемат по 2-3 години. А ние с цената на огромно натоварване успяхме да ги извършим за 1 година и при вече действащи нови правила. Големият успех е реализацията на тези замразени проекти, които, подчертавам, бяха буквално с изтичащи срокове“ – съобщи кандидат-кметът. По този начин е спасен най-големият европроект, за водния цикъл на стойност 64 млн.лева, но с цената на допълнителни разходи за милиони левове за отстраняване на нередностите по първия, провален воден цикъл.

Проектът за укрепване на срутището на крепостта „Туида“ пък бе почти напълно изгубен – оставаха едва от 6 до 9 месеца до изтичането на срока му, но за това изключително кратко време от няколко месеца общината успя да обяви процедурите, да избере изпълнител, да завърши строителството и да го отчете. „Така че това, което и опонентите ни трябва да признаят с ръка на сърцето, е, че вместо да се примирим и да изгубим милиони левове за Сливен, ние успяхме да ги спасим. По всички останали след това програми, които бяха отваряни, общината е кандидатствала и не е изпуснала нито една! Що се отнася до ремонта на центъра , той бе изцяло разработен от нашия екип“ – допълни инж. Милев.

При повечето проекти общината е допълвала с допълнителни дейности. Преди да се сменят настилките по пешеходната зона, е подменена канализация, водопровод, поливни водопроводи. На „Туида“ допълнително се изгражда многофункционална постройка. Допълнително се оборудват и санираните детски ясли.

Сливен има изцяло ремонтиран парк „Юнак“, възстановена крепост „Туида“, която вече печели национални отличия, пешеходна зона с места за отдих, детски площадки, ремонтирани фонтани и три нови, безплатен безжичен интернет по цялото ларго, ново оформление на централния площад, три нови центъра от семеен тип, една нова детска градина, 4 ремонтирани детски градини и училища и др. В цифри равносметката изглежда така: усвоените средства по европроекти възлизат на 111,8 млн.лева. Към 2011г. на жител от общината се падат по 28,91 лева евросредства, а към началото на тази година – 478,5 лева или 17 пъти повече.

„Европроектите не са панацея за проблемите на нашия град. Но работата по тях промени облика на Сливен, превърна го в по-привлекателно място и даде възможност за инвестиции за години напред“ – каза инж. Кольо Милев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.