Стефан Михайлов с конкретни мерки за намаление на данъците, нови улици, спорта и управлението на община Вeлико Търново

Кандидатът за кмет: „Изборите не са парад на костюми и вратовръзки, а състезание между идеи и личности, чакам Панов на дебат в понеделник!"

Мащабна управленска програма с конкретни мерки за намаление на данъците, изграждане на нови улици, обществени паркинги, организация на движението, развитие на спорта, разкриване на работни места и ново по-качествено управление на община Велико Търново представи на пресконференция кандидатът за кмет на Движение „Царевград за Велико Търново“ Стефан Михайлов, заедно с представители на неговия икономически екип и част от кандидатите за общински съветници. Той бе категоричен, че изборите не са парад на костюми и вратовръзки, а състезание между идеи и личности и покани основния си опонент Даниел Панов на публичен дебат за развитието на общината в понеделник.

Според Михайлов най-важното за него е качественото управление на общинските финанси. „Всеки обещава, че ще направи всичко, но малцина споменават откъде ще вземат средства за това или говорят витиевато за европейски програми. Аз предлагам много по-ефективна данъчна политика и управление на публичните средства. Не е нормално община като нашата да има 60 млн. бюджет и да се моли на държавата за 2-3 млн. лв. преди изборите, за да оправим тротоарите“, смята Михайлов.

ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА

В момента практически общината разполага с около 2 млн. лв., които са й излишни, а ако се намали самата такса, тези средства биха облекчили бюджета на данъкоплатците. Съвсем различна обаче е ситуацията с другия популярен налог - данъкът върху превозните средства. Заради неадекватните му размери в региона вече има и своеобразен „данъчен туризъм“, след като собственици на автомобили ги регистрират другаде, за да плащат по-малко. „В момента се приема практиката за размера на данъка от преди 6-7 години, когато бе решено да се обложат с повече по-мощните коли, които се предполага и че са по-луксозни. Автомобилостроенето обаче напредна и вече коли нисък клас са с по над 100 коня, което ги праща в графата с високи данъци. Аз самият съм имал доклади по този въпрос в качеството ми на началник на общинската данъчна служба, но кметът предлагаше едни размери, които общинският съвет приема и нямах възможността пряко да влияя“, коментира казуса и Цветомир Енев, който е кандидат за съветник. Той и Михайлов бяха категорични, че винаги е по-добре да имаш много данъчни субекти, които да заплащат поносими данъци, но да го правят стриктно, отколкото да разчиташ на малко, но пък да ги товариш с огромна данъчна тежест. Много слаб приходоизточник в момента се оказват и общинските имоти. Стефан Михайлов подчертава, че те не се предлагат адекватно на инвеститори, даже и при облекчени условия и стоят неизползваеми, а общината само харчи нахалост средства, за да организира търгове.“Никой не може да ме убеди, че в стратегически район като нашия никой не иска да си купи терени или имоти от общината и да плаща данъци и разкрива работни места. Наскоро бяха продадени няколко частни терена . Явно интерес има - просто политика няма“, поясни още той.

ИНФРАСТРУКТУРА И ТРАНСПОРТ

Като отчайващо определи състоянието на някои входно-изходни артерии на Велико Търново Стефан Михайлов. Според него това, че трагичната ул. „Опълченска“ била част от републиканската пътна инфраструктура не е оправдание за кмет от управляващото мнозинство. В програмата му е предвидено разширението на главния път от възел „Качица“ до Западния пътен възел. Същото трябва да се случи и с територията от Южния пътен възел към Дебелец, както и от Дъговия мост в посока Шереметя. „Отдавна апелираме да се довърши пътя Велико Търново – Габрово през Дебелец и сега виждаме, че от общината са ни послушали, но имаме съмнения, че и тази година няма да бъде направен, защото времето застудява, а асфалтовите бази спират, настилка не може да се полага заради спецификата на технологията. Започна се и ул. „Магистрална“, но явно и тук нещата са предизборни“, коментираха кандидатите от „Царевград за Велико Търново“.

Паркинги в междублоковите пространства и реконструкция на улиците и тротоарите от периферията към центъра е другият акцент за Михайлов. Той разкри, че на доста срещи са го питали защо се махат здрави плочи и каменни бордюри , за да се слагат нови с бетонови бордюри, в които вратите на автомобилите се удрят при спиране.

СПОРТ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ

Правилно разпределение на общинските субсидии между съществуващите над 100 клуба в момента и съдействие за обединението на някои със сходна дейност, е виждането на кандидата за кмет на „Царевград за Велико Търново“. Според него футболен клуб „Етър“ не бива да стане общински, тъй като това изисква огромна издръжка, от която ще пострада финансирането за много други клубове и спортове. Разбира се, общината трябва да помага и помага на футболния клуб и има много хора, които желаят да помогнат на футболен клуб „Етър“, тъй като това е име във футболните среди на България. Преки инвестиции в детско-юношеските школи, в които се развиват местните таланти, изграждането на терени и спортни бази е единственият път за развитие, подчерта Стефан Михайлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони