Атанас Мерджанов: Защо премиерът и вътрешният министър мълчат за застреляния афганистанец?

"Ситуацията е извънредна, инцидентът с простреляния афганистанец е тежък, той се следи и в международната общност и има много неудобни въпроси, на които нашите институциите трябва да отговорят. Близо 15 часа минаха, а не сме чули още министър-председателя и вътрешния министър“ .

Това заяви бившият шеф на парламентарната вътрешната комисия и говорител на БСП Атанас Мерджанов, поканен да коментира смъртоносния граничарски изстрел пред „Труд“. Според соцдепутата остава неясно работи ли интегрираната система за охрана по границата, подала ли е тя сигнал за групата от 54 нарушители и ако да - защо срещу тях са изпратени само трима полицаи и то на 3 км от браздата.

По думите му случилото се не е добър знак за организацията на граничната охрана, не става ясно например каква е координацията между армия и полиция там.
Мерджанов постави и въпросът за лошите условия, при които се трудят пазителите на реда там, за изморителните командировки, извънредния труд, който не се заплаща редовно, липсата на техника и т.н

"Много са уморени вече момчетата", допълни говорителят на БСП Мерджанов и настоя вътрешният министър Бъчварова да се ангажира с коментар.

До момента няма и никаква политическа позиция от страна на ГЕРБ, посочи още говорителят на левите. Той определи като повърхностно и несериозно изказването на шефа на вътрешната комисия Атанас Атанасов, който предверително обяви инцидента за убийство и поиска оставки.

"Оставките са най-лесната работа. Трябва да има обектовно досъдебно производство и пълна прозрачност на случая, след това да се търси отговорност", заключи Мерджанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини