Не е невъзможно! - Видин през очите на браншовите организации

Среща с кандидатите за кметове на община Видин бе организирана от Областното представителство на Камарата на строителите в България. На поканата се отзоваха Росица Кирова от коалиция "Единни за промяна", Огнян Ценков от ПП ГЕРБ и Венцислав Станев от партия АБВ.

Кандидатите на БСП - Людмил Димитров, коалиция "Надежда" - Момчил Станков, и досегашният кмет - Герго Гергов, чиято кандидатура е издигната от инициативен комитет, не уважиха с присъствието си представителите от строителния бранш.

Г-н Ценков се извини с други ангажименти, представи накратко програмата на ПП ГЕРБ за развитието на Видин, помоли присъстващите, ако имат въпроси, да ги задават към г-н Цветан Асенов и г-жа Иванела Андреева и си тръгна от срещата.

Така, реално на срещата с представителите на Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на строителите останаха само двама кандидати за кметове на общината - г-жа Росица Кирова и г-н Венцислав Станев.

"Много е важно да подредим дома си. Да имаме ясна и единна визия за Видин, за дребните детайли, които дават облика на града", подчерта Росица Кирова при представянето на програмата на коалиция "Единни за промяна": "Да личи, че имаме нещо общо помежду си, че сме заедно. За целта ще се изработи Обща програма за благоустрояване, която ще включва зониране на градската част; схема на преместваемите обекти; нова организация на движението; градския плаж и зоната около "Баба Вида"; постоянен пазар за местните производители и занаяти; благоустройство на градските квартали и зоните със специално предназначение".

В хода на дискусията стана ясно, че минералният извор в село Сланотрън не е държавна, а публична общинска собственост. Това означава, че кметът на общината е този, който трябва да направи необходимите постъпки да задейства необходимите процедури, за да се разработи изворът. Според г-жа Кирова, причините това да не се случи са две - нежелание и липса на стратегия.

Факт е, че няма граничен район в Европа, който да е толкова беден. "Видин има история, има култура, има всички предпоставки да се превърне в предпочитана туристическа дестинация", каза г-жа Кирова и допълни: "Целта ми не е да начертая програма за един кметски мандат. Защото аз имам намерение да остана във Видин и след кметският мандат дори и да не го спечеля. Целта ми е да мислим за далечното бъдеще. Да остане нещо след нас. Другото е несериозно".

Присъстващите архитекти и инженери споделиха възмущението си от факта, че за проектиране на обекти във Видин се използват предимно услугите на проектанти, които не са от града, не познават характера и историята му и не ги интересува дали проектът се вписва в общия облик на града, или не.

"Ако вляза в община Видин, ще направя всичко възможно да се реши проблемът с околовръстния път на Видин. Според общия устройствен план на града, околовръстният път е определен като перспективна зона за развитие. В тази зона, съгласно предвижданията на плана, са заложени бензиностанции, паркинг зони, крайпътни комплекси, търговски обекти, сервизи и обслужващи трафика заведения, т.е. там ще се проектира, там ще се строи, там ще се създадат работни места. Само че всички тези проекти са замразени, защото се предвижда някога да се проектира скоростен път до Видин. За да се случи такова нещо, този път трябва да отговаря на определени изисквания, на него да може да се развива определена скорост, да няма прекъсвания. Как е възможно ОУП да казва, че това е перспективна зона за развитие, а законът да забранява там да се строи. Защо никой от досега управляващите не се опита да реши този проблем? Видинският околовръстен път никога няма да бъде скоростен. И ако това противоречие се изчисти, това ще бъде една от първите възможности за инвестиции. Там ще работят проектанти и строители от Видин, защото за по-малките обекти никой няма да търси услугите на специалисти от други градове. Там ще се разкрият работни места за жителите на града и общината", обясни г-жа Кирова.

Г-жа Иванела Андреева, кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ, се включи по темата, като каза, че по информация от преди 3 дни, през 2016 година ще започне проектирането за разширяване трасето на Е-79 в обхвата на околовръстния път, но той няма да бъде скоростен.

Логично е да си зададем въпроса: "Тогава какво чакахме толкова време?".

На срещата нямаше как да не бъде засегнат и Интегрираният план за развитие на град Видин, в който са предвидени и вече е започнало изпълнението на безумни проекти, които не просто не носят полза никому, но ощетяват финансово общината и всеки един данъкоплатец. Пръскат се пари за изграждане на нова промишлена зона върху плодородна земя при условие, че в съществуващите зони има терени, които в момента не се използват. В същото време отново е подминат проблемът с канализацията на квартал "Нов път", ремонта на Гребната база и други обекти, от които града и жителите му ще имат реална полза. "Този интегриран план е едно от нещата, които трябваше да бъдат подложени на обществено обсъждане, но това не се случи. За съжаление, той е проблем, който ще тежи и за в бъдеще", каза Росица Кирова

С какъв екип ще управляват, ако спечелят кметската надпревара и на какъв принцип ще бъдат назначени главен архитект и заместник кмет по строителството, бяха запитани г-жа Кирова и г-жа Андреева.

"Водила съм разговори за позицията на заместник кмет по хуманитарната дейност и социалните проекти, както и с човек, който да ръководи финансите на общината. Що се отнася до главен архитект и заместник кмет по строителството, тези две длъжности трябва да се заемат от хора които са почтени и които са грамотни. Тези хора трябва да ги изберете вие. Това трябва да са хора, които живеят във Видин, познават проблемите на града и имат отношение към него. Хора, които ще работят с вас, а няма да ви създават проблеми. Вие сте тези, които трябва да поемете отговорността и да посочите най-подходящите специалисти и експерти за тези длъжности. Мога да ви гарантирам обаче следното - поемам риска да не стана кмет, но няма да участвам в пазарлъци и да давам места на заместник кметове и началници на отдели в замяна на гласове", категорична беше г-жа Кирова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини