ДПС: Ако Консултативният съвет за национална сигурност бе свикан, нямаше да има убит имигрант

Снощи България и светът бяха разтърсени от новината за първия убит от полицаи мигрант на територията на Европейския съюз. За съжаление това се случи в нашата страна, коментират от пресцентъра на ДПС.

"Припомняме, че още преди две седмици ДПС имаше настоятелен призив към Държавния глава за свикване на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. На него трябваше да се разгледа задълбочаващата се криза с мигрантите и бежанският поток, който става все по-сериозно предизвикателство и за България и за Европейския съюз като цяло. Нашата идея бе да се разгледат политически и експертни мерки, които да осигурят повече сигурност, но без човешки жертви. Ако това бе сторено и КСНС бе постигнал съгласие за действията на специализираните органи на българската държава, може би нямаше да се стигне до този инцидент", посочват още от партията.

"Буди недоумение фактът, че цели 18 часа след инцидента няма официална позиция на българското правителство, няма официална позиция на ресорния министър и вицепремиер по коалиционните политики Румяна Бъчварова.

Категорично не приемаме и осъждаме позицията на коалиционния партньор на властта - Патриотичния фронт, изразена от лидера на НФСБ, че трябва да се стреля на месо. Куршумите на месо биха убили не само бежанците, тези куршуми убиват идеята за Европа на хуманизма, демокрацията и свободата. Нито България, нито която и да е държава от ЕС може да пресреща с куршуми човешката трагедия.

Трагичният инцидент е още едно доказателство за необходимостта Европа да разработи нови стратегии и ново визионерство за справяне с бежанската вълна, за своята сигурност и за своето бъдеще, коментират от ДПС".

Коментари

Задължително поле