САЩ потвърдиха спирането на допълнителни тарифи за вноса от Китай

Не на обемните устни Новини от Монако: Мъжете търсят по-женствена визия

Палестинският президент Махмуд Абас е постъпил в болница с висока температура

Общината дава заем на болница, за да й се издължи Закъсалата болница има неплатени местни данъци и такси за 180 000 лв.

Никола Стърджън: Щом получи яснота за Брекзит, Шотландия ще обмисли отново въпроса за независимостта

8 арестувани след фенско меле в Пловдив

Гръцката полиция освободи 14 мигранти, държани в изоставена къща край границата с Турция

„Вещицата” Марина Влади стана на 80 Блестяща кариера, обичана от ярки, останали в историята мъже, но и понесла тежки удари – това е съдбата на френската актриса

Без топла вода в центъра на София от 20 до 29 август

75-годишен мъж е загинал при катастрофа между мотопед и лек автомобил на пътя между Девин и село Грохотно

ГЕРБ към БСП: Пак ли ще се смеете на Таско Ерменков?

Д-р Валерия Матеева: Всяка бенка, различна от другите, буди съмнение По-добре да се махне нещо излишно, отколкото да се развие рак

Македонското правителство: Предложението “Република Илинденска Македония” съдържа “хронологическо определение”, приемливо за двете страни

Разследват за изнасилване режисьора Люк Бесон

Гърция настоява за “географско или хронологическо определение” в новото име на Македония

Михаил Миков във фейсбук: Против нищетата трябва да се борим всички заедно

България е емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнемаше

Председателят на БСП Михаил Миков коментира във Фейсбук днешния Международен ден за борба против нищетата. „Девизът на инициативата тази година „Да изградим устойчиво бъдеще: заедно против бедността и дискриминацията” посочва точно онова, което липсва на много съвременни общества. В продължение на десетилетия напредналият свят се опитваше с десни политики и неолиберализъм да решава всички проблеми. Но точно те подкопаха идеята, че развитието трябва да е преди всичко устойчиво”, пише в социалната мрежа лидерът на БСП.

По думите му устойчиво развитие е възможно само, ако се отчитат интересите на мнозинството. Той посочва България като емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнема и от българите, и от България, а резултатът е дълбоки неравенства в общество. „Отнемането продължава и до днес – достатъчно е да отбележим, че правителството замрази 14 социални права и не даде възможност за данъчно облекчение на най-бедните, а същевременно отчита повишена събираемост с рекламна цел. Или пък да напомним как бяха увеличени данъците на най-бедните, когато им отнеха правото да възстановяват по 408,– лв. годишно, за да остане нисък данъкът на най-богатите. За десните е важно да няма социална политика, а не дали има пари за нея”, пише още Миков. Той е категоричен, че тази политика няма бъдеще.

Лидерът на социалистите се позовава и на данни от Евростат, според които миналата година близо 22% от българите са били застрашени от парична бедност, над 33% са живеели в крайни материални лишения, а повече от 40% от българските граждани са били засегнати от факторите на бедността и социалното изключване. „Против нищетата трябва да се борим всички заедно, ако искаме устойчиво бъдеще за България! Днешният ден е подходящ да се замислим. Да се замислим и да преценим внимателно за кого и как гласуваме на 25.10.2015 г. Защото денят на нищетата е рожба преди всичко на дясната политика – тази, която можем да променим заедно”, завършва Михаил Миков.

Пълният текст на изявлението:

Днес е Международният ден за борба против нищетата. Девизът на инициативата тази година „Да изградим устойчиво бъдеще: заедно против бедността и дискриминацията” посочва точно онова, което липсва на много съвременни общества. Често се питам защо дори силно развитите държави допускат живот, лишен от достойнство. В продължение на десетилетия напредналият свят се опитваше с десни политики и неолиберализъм да решава всички проблеми. Но точно те подкопаха идеята, че развитието трябва да е преди всичко устойчиво. Такова е възможно само, ако се отчитат интересите на мнозинството.
Като социалист, вярвам, че политиката на отнемане от мнозинството и концентриране у малцинството, на отслабване на държавата като преразпределител на благосъстояние, доведе до сегашното неравновесие. Много политици, икономисти, социолози и видни общественици споделят това мнение. България е емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнемаше и от българите, и от България, а резултатът е един – дълбоки неравенства в нашето общество. Отнемането продължава и до днес – достатъчно е да отбележим, че правителството замрази 14 социални права и не даде възможност за данъчно облекчение на най-бедните, а същевременно отчита повишена събираемост с рекламна цел. Или пък да напомним как бяха увеличени данъците на най-бедните, когато им отнеха правото да възстановяват по 408,– лв. годишно, за да остане нисък данъкът на най-богатите. За десните е важно да няма социална политика, а не дали има пари за нея. Тази политика няма бъдеще.

В навечерието на 17 октомври Евростат излезе с нови срамни за страната ни данни – през миналата година близо 22% от българите са били застрашени от парична бедност, а над 33% са живеели в крайни материални лишения. Повече от 40% от българските граждани са били сред засегнати от факторите на бедността и социалното изключване. Против нищетата трябва да се борим всички заедно, ако искаме устойчиво бъдеще за България!

Днешният ден е подходящ да се замислим. Да се замислим и да преценим внимателно за кого и как гласуваме на 25.10.2015 г. Защото денят на нищетата е рожба преди всичко на дясната политика – тази, която можем да променим заедно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.