Камерите на АПИ в населените места не следят за е-винетки и тол

Влак помете кола на жп прелез (СНИМКИ) При страшния удар е загинала водачката на автомобила

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 29 февруари 2020

Дневният хороскоп на Алена за събота, 29.02.2020

На 29 февруари 2020 да почерпят

Проф. Тодор Кантарджиев: Ситуацията с коронавируса не е толкова страшна, но никой не слуша

Премиерът е разговарял с Кириакос Мицотакис за ситуацията с мигрантите

Българи дариха 178 000 евро за бебето Анди Чернодробната трансплантация ще е в Германия, някой от родителите ще е донор

Младен Маринов: Предприемаме всички мерки за засилена охрана на границата

Борисов към Шарл Мишел: Безопасността на външните граници има пряко отношение към общата сигурност на ЕС

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха проблема с мигрантите в Турция

Първите тестове за коронавирус в отбора на „Лудогорец“ са отрицателни

Турция пусна бежанците (обзор) Премиерът Борисов прати армия и жандармерия по границата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ангела Меркел разкритикува нападението срещу турски войници в Сирия

Михаил Миков във фейсбук: Против нищетата трябва да се борим всички заедно

България е емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнемаше

Председателят на БСП Михаил Миков коментира във Фейсбук днешния Международен ден за борба против нищетата. „Девизът на инициативата тази година „Да изградим устойчиво бъдеще: заедно против бедността и дискриминацията“ посочва точно онова, което липсва на много съвременни общества. В продължение на десетилетия напредналият свят се опитваше с десни политики и неолиберализъм да решава всички проблеми. Но точно те подкопаха идеята, че развитието трябва да е преди всичко устойчиво”, пише в социалната мрежа лидерът на БСП.

По думите му устойчиво развитие е възможно само, ако се отчитат интересите на мнозинството. Той посочва България като емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнема и от българите, и от България, а резултатът е дълбоки неравенства в общество. „Отнемането продължава и до днес – достатъчно е да отбележим, че правителството замрази 14 социални права и не даде възможност за данъчно облекчение на най-бедните, а същевременно отчита повишена събираемост с рекламна цел. Или пък да напомним как бяха увеличени данъците на най-бедните, когато им отнеха правото да възстановяват по 408,– лв. годишно, за да остане нисък данъкът на най-богатите. За десните е важно да няма социална политика, а не дали има пари за нея”, пише още Миков. Той е категоричен, че тази политика няма бъдеще.

Лидерът на социалистите се позовава и на данни от Евростат, според които миналата година близо 22% от българите са били застрашени от парична бедност, над 33% са живеели в крайни материални лишения, а повече от 40% от българските граждани са били засегнати от факторите на бедността и социалното изключване. „Против нищетата трябва да се борим всички заедно, ако искаме устойчиво бъдеще за България! Днешният ден е подходящ да се замислим. Да се замислим и да преценим внимателно за кого и как гласуваме на 25.10.2015 г. Защото денят на нищетата е рожба преди всичко на дясната политика – тази, която можем да променим заедно”, завършва Михаил Миков.

Пълният текст на изявлението:

Днес е Международният ден за борба против нищетата. Девизът на инициативата тази година „Да изградим устойчиво бъдеще: заедно против бедността и дискриминацията“ посочва точно онова, което липсва на много съвременни общества. Често се питам защо дори силно развитите държави допускат живот, лишен от достойнство. В продължение на десетилетия напредналият свят се опитваше с десни политики и неолиберализъм да решава всички проблеми. Но точно те подкопаха идеята, че развитието трябва да е преди всичко устойчиво. Такова е възможно само, ако се отчитат интересите на мнозинството.
Като социалист, вярвам, че политиката на отнемане от мнозинството и концентриране у малцинството, на отслабване на държавата като преразпределител на благосъстояние, доведе до сегашното неравновесие. Много политици, икономисти, социолози и видни общественици споделят това мнение. България е емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнемаше и от българите, и от България, а резултатът е един – дълбоки неравенства в нашето общество. Отнемането продължава и до днес – достатъчно е да отбележим, че правителството замрази 14 социални права и не даде възможност за данъчно облекчение на най-бедните, а същевременно отчита повишена събираемост с рекламна цел. Или пък да напомним как бяха увеличени данъците на най-бедните, когато им отнеха правото да възстановяват по 408,– лв. годишно, за да остане нисък данъкът на най-богатите. За десните е важно да няма социална политика, а не дали има пари за нея. Тази политика няма бъдеще.

В навечерието на 17 октомври Евростат излезе с нови срамни за страната ни данни – през миналата година близо 22% от българите са били застрашени от парична бедност, а над 33% са живеели в крайни материални лишения. Повече от 40% от българските граждани са били сред засегнати от факторите на бедността и социалното изключване. Против нищетата трябва да се борим всички заедно, ако искаме устойчиво бъдеще за България!

Днешният ден е подходящ да се замислим. Да се замислим и да преценим внимателно за кого и как гласуваме на 25.10.2015 г. Защото денят на нищетата е рожба преди всичко на дясната политика – тази, която можем да променим заедно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.