България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Михаил Миков във фейсбук: Против нищетата трябва да се борим всички заедно

България е емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнемаше

Председателят на БСП Михаил Миков коментира във Фейсбук днешния Международен ден за борба против нищетата. „Девизът на инициативата тази година „Да изградим устойчиво бъдеще: заедно против бедността и дискриминацията” посочва точно онова, което липсва на много съвременни общества. В продължение на десетилетия напредналият свят се опитваше с десни политики и неолиберализъм да решава всички проблеми. Но точно те подкопаха идеята, че развитието трябва да е преди всичко устойчиво”, пише в социалната мрежа лидерът на БСП.

По думите му устойчиво развитие е възможно само, ако се отчитат интересите на мнозинството. Той посочва България като емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнема и от българите, и от България, а резултатът е дълбоки неравенства в общество. „Отнемането продължава и до днес – достатъчно е да отбележим, че правителството замрази 14 социални права и не даде възможност за данъчно облекчение на най-бедните, а същевременно отчита повишена събираемост с рекламна цел. Или пък да напомним как бяха увеличени данъците на най-бедните, когато им отнеха правото да възстановяват по 408,– лв. годишно, за да остане нисък данъкът на най-богатите. За десните е важно да няма социална политика, а не дали има пари за нея”, пише още Миков. Той е категоричен, че тази политика няма бъдеще.

Лидерът на социалистите се позовава и на данни от Евростат, според които миналата година близо 22% от българите са били застрашени от парична бедност, над 33% са живеели в крайни материални лишения, а повече от 40% от българските граждани са били засегнати от факторите на бедността и социалното изключване. „Против нищетата трябва да се борим всички заедно, ако искаме устойчиво бъдеще за България! Днешният ден е подходящ да се замислим. Да се замислим и да преценим внимателно за кого и как гласуваме на 25.10.2015 г. Защото денят на нищетата е рожба преди всичко на дясната политика – тази, която можем да променим заедно”, завършва Михаил Миков.

Пълният текст на изявлението:

Днес е Международният ден за борба против нищетата. Девизът на инициативата тази година „Да изградим устойчиво бъдеще: заедно против бедността и дискриминацията” посочва точно онова, което липсва на много съвременни общества. Често се питам защо дори силно развитите държави допускат живот, лишен от достойнство. В продължение на десетилетия напредналият свят се опитваше с десни политики и неолиберализъм да решава всички проблеми. Но точно те подкопаха идеята, че развитието трябва да е преди всичко устойчиво. Такова е възможно само, ако се отчитат интересите на мнозинството.
Като социалист, вярвам, че политиката на отнемане от мнозинството и концентриране у малцинството, на отслабване на държавата като преразпределител на благосъстояние, доведе до сегашното неравновесие. Много политици, икономисти, социолози и видни общественици споделят това мнение. България е емблематичен пример за това как четвърт век дясното само отнемаше и от българите, и от България, а резултатът е един – дълбоки неравенства в нашето общество. Отнемането продължава и до днес – достатъчно е да отбележим, че правителството замрази 14 социални права и не даде възможност за данъчно облекчение на най-бедните, а същевременно отчита повишена събираемост с рекламна цел. Или пък да напомним как бяха увеличени данъците на най-бедните, когато им отнеха правото да възстановяват по 408,– лв. годишно, за да остане нисък данъкът на най-богатите. За десните е важно да няма социална политика, а не дали има пари за нея. Тази политика няма бъдеще.

В навечерието на 17 октомври Евростат излезе с нови срамни за страната ни данни – през миналата година близо 22% от българите са били застрашени от парична бедност, а над 33% са живеели в крайни материални лишения. Повече от 40% от българските граждани са били сред засегнати от факторите на бедността и социалното изключване. Против нищетата трябва да се борим всички заедно, ако искаме устойчиво бъдеще за България!

Днешният ден е подходящ да се замислим. Да се замислим и да преценим внимателно за кого и как гласуваме на 25.10.2015 г. Защото денят на нищетата е рожба преди всичко на дясната политика – тази, която можем да променим заедно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете