Бетина Жотева: Отказът на коридор за руския самолет помощ през България беше процедурно решение

Отказът на коридор за прелитане на руския самолет с хуманитарна помощ през България беше едно обикновено процедурно решение. Това каза Бетина Жотева, говорител на външно министерство пред Нова телевизия.

„Нотата за искане на разрешение дойде в последните часове на работния ден на 14 октомври с искане за прелитане на 16 октомври. Към тази нота предложението беше, че нататък ще се кара хуманитарна помощ, а на връщане ще се кара дипломатически персонал. Действително има закон и трябва да се съобразяваме с него”, заяви Жотева.

Тя уточни, че е необходимо да има пет дни предварителна заявка, но това не е спазено и автоматично е даден отказ. „Изобщо нямаше никакъв сигнал за спешност в тази нота, думата евакуация също не съм я виждала. Това беше едно обикновено процедурно решение. Много е важно, че нашите северни съседи румънците отказаха това трасе за същия самолет”, подчерта Жотева.

Тя посочи, че Полша също е отказала това трасе. „Когато ние взехме нашето решение, румънската страна вече беше отказала, така че, по която и да е причина, щеше да бъде трудно на този самолет да лети точно по това трасе. Първо трябва да премине през Румъния”, допълни Бетина Жотева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини