Ново начало за армейския клуб

След месеци на хаос и липса на ясна идея за бъдещето на ЦСКА сега армейците са на път да поставят ново начало с легитимни собственици и ясна отговорност. Влизането на фигура като Васил Божков в собствеността и управлението на армейския клуб несъмнено ще сложи край на спекулациите с нароилите се в последно време ЦСКА-та и тяхната легитимност. Да не забравяме също, че при Божков като собственик и президент ЦСКА печелеше редовно шампионски титли.

Но не това е най-важното. С влизането на Васил Божков ще приключи неяснотата кой кой е в ЦСКА, кой осигурява финансирането и кой носи отговорността. С влизането на Божков ще приключи и употребяването на марката ЦСКА от лица без ясна идентификация в армейския клуб. Да, това несъмнено е доброто решение за армейците.

В своя бизнес Васил Божков многократно е демонстрирал отговорност към спорта. Когато ръководеше ЦСКА, клубът нямаше задължения и всичко се плащаше навреме. Затова е резонно феновете на армейците да подкрепят вероятния нов основен акционер в своя любим клуб.

Какво следва. Едва ли за някого ще е изненада, предвид развоя на последните събития, че единственото ЦСКА, което може да играе във “В” група, е “ПФК ЦСКА” АД - многократен шампион на България и носител на славната футболна история на армейския отбор. И е време да се спрат спекулациите, че някакво друго ЦСКА, нова регистрация на Гриша Ганчев или на който и да е друг щяло да замести армейския клуб в първенството.

Червените привърженици със сигурност вече са разбрали, че напъните на Ганчев в тази посока нямат за цел да помогнат на ЦСКА, а единствено да създават напрежение по оста ЦСКА - БФС - държавата, поставяйки неизпълними или противоречащи на правилата искания.

Как Ганчев щеше да вкара новоучреденото ЦСКА във “В” група, като дори не го бе регистрирал като член на БФС. И как Ганчев си представяше, че новоучреден клуб ще прескочи зоналните първенства и още повече, как държавата щеше да забрави за натрупаните данъчни задължения. Доста несериозно отношение, за да повярваме, че Ганчев е търсил наистина решение, а не е търсил само провокация към институциите, насъсквайки ултрасите на армейците към крайни действия. Нека да си зададем тези въпроси и вероятно всеки, който може да мисли, ще стигне до извода, че е време с това да се приключи. Не можеш да искаш от БФС да наруши правилата и ако не го направи, да плашиш служителите там, че феновете ще ги замерват с камъни. ЦСКА заслужава отговорно отношение, защото славният армейски клуб не е някакъв селски отбор от ловешки регион. Време е да се спре експлоатацията с марката ЦСКА от хора, които нямат капацитета да застанат на необходимото ниво.

Дори и към момента финансирането на ЦСКА се осигурява не от Ганчев, а от Инджов, като Ганчев дори не пожела да придобие акции или да влезе в управлението на клуба, или просто казано, не пожела да поеме реална отговорност, защото на него са му необходими само червените ултраси. Всичко друго са само празни обещания.

Дано новата конфигурация в собствеността на ЦСКА да успее да постави ред в червения клуб. За неговото реанимиране обаче е изключително важно и точното отношение на феновете. Те трябва да са наясно, че само фигура като Васил Божков е в състояние да оздрави ЦСКА и да осигури необходимото финансиране.

Да си мисли някой, че ЦСКА може да продължи достойно футболния си живот, без да погаси данъчните си задължения, не е сериозно. Това се отнася за всички други клубове, които, макар и трудно, на части или със закъснения, си плащат данъците. Друг вариант няма, всичко друго са евтини номера, на които феновете е време да спрат да вярват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ