Мария Габриел: Йорданка Фандъкова е пример за градивната сила на жените в местната власт

Жените притежават потенциал да бъдат градивна сила в местната власт и безспорен пример за това е Йорданка Фандъкова. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел по време на дискусия с жени представители на синдикални организации.

Срещата беше организирана от Екатерина Йорданова, кандидат за общински съветник от ГЕРБ за София и председател на Съюза на транспортните синдикати в България. В динамичната дискусия се включиха Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в НС, и кандидатите за общински съветници Ирина Йорданова и Поли Михайлова.

Мария Габриел обърна внимание на важността от включването на жените във вземането на политически и икономически решения за постигането на видими резултати. Столична община е пример за представителството на жените в политиката – някои от най-важните комисии като тези по обществен ред и сигурност и по европейските въпроси, са председателствани от жени.

Освен участието на жените в политиката, на преден план стои въпросът за участието на жените в управителните съвети на дружествата. Зам.-председателят на Групата на ЕНП е докладчик на Европейския парламент по директивата, в която се поставя целта 40 % от директорите в предприятията да бъдат от по-слабо представения пол, така че да ускори напредъка към по-добър баланс между половете в управителните съвети на европейските компании.

„Силата на Йорданка Фандъкова е в прагматичния подход. Тя показа как включването на жените в процесите на вземане на решения води до положителни, видими за хората резултати”, подчерта Мария Габриел.

Тя наблегна на доброто сътрудничество с г-жа Фандъкова и по темата за насилието над жените. Заедно с нея са посланици на кампанията в България „Един милиард се изправят за справедливост”, която обединява институции и граждански общества в борба с този феномен.

Мария Габриел акцентира още на въпроса за съвместяването на личния и професионалния живот на жените, давайки отново за пример Йорданка Фандъкова. По въпроса за равното заплащане между мъжете и жените тя отчете важната роля на синдикатите при формирането на колективните трудови договори.

„Решенията на европейско и национално ниво винаги са намирали най-доброто проявление на местно ниво в столицата в лицето на Йорданка Фандъкова. Нейните умения за работа в екип са тези, които дават сила за постигането на видими резултати”, заключи Мария Габриел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини