Учебната година раздвижи пазара на труда

Близо 20 000 безработни са започнали работа през септември. Броят им е с 4828 повече в сравнение със същия месец на миналата година. Това показва статистиката на Агенцията по заетостта, която следи регистрираните в бюрата по труда. Основната причина за раздвижването на пазара на труда е началото на учебната година и назначаването на учители и педагози.

В реалната икономика през септември работа са намерили 17 952 души. Други 2047 безработни са били наети по програми и мерки за субсидирана заетост, които се финансират от държавния бюджет или с европари.
Към момента в електронната трудова борса на Агенцията по заетостта са обявени 11 145 свободни работни места. Традиционно най-високо заплащане предлагат ИТ фирмите. Компания от бранша например търси системен администратор и предлага мечено възнаграждение от 4500 лв. Над 3000 лв. са и заплатите в обявите за мениджъри, разработчици на софтуер и летци.

Подобни обяви обаче се броят на пръсти. В повечето случаи заплатата е между 400 и 700 лв. Има и случаи предлаганото възнаграждение да е под минималната заплата. Най-фрапираща е обява от Свищов за гладач за 180 лв. заплата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес