Инж. Детелина Борисова омеси погача и почерпи на фестивала „Житената питка“ в Стражица

Инж. Детелина Борисова и дамите от листатата на ПП ГЕРБ участваха вчера със свои кулинарни изделия в четвъртото издание на фестивала „Житената питка“ в Стражица.

Фестът бе създаден през мандата на управление на инж. Борисова и всяка година се празнува на 16 октомври, когато отбелязваме Международния ден на хляба и прехраната.

Той носи заглавието на едноименната приказка на Ангел Каралийчев, като в програмата му е включен кулинарен конкурс за домашно приготвени печива. Инж. Борисова се представи с оригинална погача по местна рецепта. Дамите Елена Димитрова, Христина Любенова, Даринка Бонкова, д-р Емилия Георгиева, Милена Димитрова и др. участваха с пити, соленки и кифлички. Щандът бе част от обособения кът „Фолклорна трапеза“, на който общините Златарица и Горна Оряховица рекламираха свои кулинарни фестивали.

За да опитат лично от вкуснотиите, приготвени от дамите от ГЕРБ на щанда се отбиха кулинарният ас Ути Бъчваров, който бе и председател на журито на конкурса, заместник-министърът на земеделието Георги Костов и областният управтел проф. Пенчо Пенчев.

„Тази година съм на фестивала като гражданин, като участник в изложенето, се обърна към посетителите инж. Борисова. „Тази нова моя роля също е предизвикателство: да видя как се провежда празника отблизо, от какво се вълнуват участниците, доволни ли са от организацията, да разменя рецепти със стражишките домакини и с всички, които показват най-доброто в изложението. Искам да поздравя всички колеги, приятели, близки и стражичани с хубавия празник! Удовлетворена съм, че заедно с екипа на общинска администрация и с фирми- хлебопроизводители преди 4 години сложихме началото на този хубав фестивал!“

През текущата година екипът на Борисова патентова името на фестивала „Житената питка“ с цел името да не бъде използвано за друг форум или с търговска цел.

Празникът продължи цял ден, като стотици стражичани се включиха в него. В конкурса участваха читалища, пенсионерски клубове, учебни заведения и организации и представиха десетки пити, спаначници, баклави, дребни сладки, баници и др. Огромна погача, дарение от „Хлебозавод – Стражица“ бе осветена и раздадена на присъстващите. Ути Бъчваров направи зрелищно шоу за стражичани с приготвянето на „Жетварска кавърма“, за която местната птицекланица осигури 80 кг месо и която бе раздадена на всички. Награди бяха раздадени в две категории: за най-атрактивно представен обичай на изложението и най-вкусно изделие. Местният хлебозавод осигури награди за всички колективи с деца. Стражичани се веселиха до вечерта с изпълнения на румънски танцив ансамбъл от побртимения град Подклава и с оркестър „Канарите“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони