На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Инж. Детелина Борисова омеси погача и почерпи на фестивала „Житената питка“ в Стражица

Инж. Детелина Борисова и дамите от листатата на ПП ГЕРБ участваха вчера със свои кулинарни изделия в четвъртото издание на фестивала „Житената питка“ в Стражица.

Фестът бе създаден през мандата на управление на инж. Борисова и всяка година се празнува на 16 октомври, когато отбелязваме Международния ден на хляба и прехраната.

Той носи заглавието на едноименната приказка на Ангел Каралийчев, като в програмата му е включен кулинарен конкурс за домашно приготвени печива. Инж. Борисова се представи с оригинална погача по местна рецепта. Дамите Елена Димитрова, Христина Любенова, Даринка Бонкова, д-р Емилия Георгиева, Милена Димитрова и др. участваха с пити, соленки и кифлички. Щандът бе част от обособения кът „Фолклорна трапеза“, на който общините Златарица и Горна Оряховица рекламираха свои кулинарни фестивали.

За да опитат лично от вкуснотиите, приготвени от дамите от ГЕРБ на щанда се отбиха кулинарният ас Ути Бъчваров, който бе и председател на журито на конкурса, заместник-министърът на земеделието Георги Костов и областният управтел проф. Пенчо Пенчев.

„Тази година съм на фестивала като гражданин, като участник в изложенето, се обърна към посетителите инж. Борисова. „Тази нова моя роля също е предизвикателство: да видя как се провежда празника отблизо, от какво се вълнуват участниците, доволни ли са от организацията, да разменя рецепти със стражишките домакини и с всички, които показват най-доброто в изложението. Искам да поздравя всички колеги, приятели, близки и стражичани с хубавия празник! Удовлетворена съм, че заедно с екипа на общинска администрация и с фирми- хлебопроизводители преди 4 години сложихме началото на този хубав фестивал!“

През текущата година екипът на Борисова патентова името на фестивала „Житената питка“ с цел името да не бъде използвано за друг форум или с търговска цел.

Празникът продължи цял ден, като стотици стражичани се включиха в него. В конкурса участваха читалища, пенсионерски клубове, учебни заведения и организации и представиха десетки пити, спаначници, баклави, дребни сладки, баници и др. Огромна погача, дарение от „Хлебозавод – Стражица“ бе осветена и раздадена на присъстващите. Ути Бъчваров направи зрелищно шоу за стражичани с приготвянето на „Жетварска кавърма“, за която местната птицекланица осигури 80 кг месо и която бе раздадена на всички. Награди бяха раздадени в две категории: за най-атрактивно представен обичай на изложението и най-вкусно изделие. Местният хлебозавод осигури награди за всички колективи с деца. Стражичани се веселиха до вечерта с изпълнения на румънски танцив ансамбъл от побртимения град Подклава и с оркестър „Канарите“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.