Брюксел към държавите от ЕС: Гответе се за провал на преговорите по Брекзит

57 непълнолетни родилки в Шуменско С 10% намаля раждаемостта

Щети за 7 млн. лева са нанесли пороите в Монтана Местната управа иска от правителството средства за ремонти

Шефът на КЕВР Иван Иванов за спряната сделка с ЧЕЗ: Нямам никакви притеснения

ГЕРБ поискаха президентът да докаже, че служебното правителство е събрало 1,6 млрд. лева просрочени вземания

Инерком: Изненадани сме от решението на КЗК

Топлофикация София и Булгаргаз се споразумяха за дълговете на общинското дружество

Над 20 пациенти изследвани с най-новия томограф в Търновско

73-годишен мъж изчезна в морето

Хванаха след гонитба три хлапета, откраднали и върнали автомобил

Министър Петкова за спряната сделка с ЧЕЗ: Държавата си е на мястото

Министър Петкова: Лъжа е твърдението на президента, че служебното правителство е събрало 1,6 млрд. лева просрочени вземания

15 тона негодни храни от месец чакат унищожаване

Парламентът на Македония прие Декларацията за членство в НАТО

Iron Maiden и Judast Priest подгряват Световното първенство по кану-каяк в Пловдив

Инж. Добрев гостува на откриването на изложбата, посветена на археологическите проучвания на Ряховец

Кандидатът за кмет на Община Горна Оряховица от ПП ГЕРБ инж. Добромир Добрев гостува на откриването на изложбата, посветена на археологическите проучвания на крепостта Ряховец. Експозицията с откритията, направени по време на археологическо лято 2015 г., е подредена в Историческия музей. Заедно с инж. Добрев бяха и кандидатите за общински съветници Денница Цветанова, Йорданка Кушева и Николай Георгиев. Всички те имаха възможността да разгледат изложбата и да разговарят с екипа, направил проучванията.

След близо 23-годишно прекъсване през лятото на 2015 г. разкопките на крепостта Ряховец бяха подновени. Община Горна Оряховица осигури 20 000 лева за извършване на проучванията.

В продължение на месец екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев проучи няколко сектора – главна и северна порта, както и пространствата около тях чрез залагане на два сондажа. Установено бе, че хълмът е обитаван няколко хилядолетия – от ХII век пр. Хр. до ХV век сл. Хр. – през желязната, римската и средновековната епохи. През септември тази година Министърът на културата определи статут на крепостта с категория “национално значение”, с което бе потвърдена значимостта на Ряховец като част от културно-историческото наследство на региона и страната.

„Когато видиш резултатите от работата на екипа, разбираш колко правилно са вложени средствата. Работата по крепостта Ряховец ще продължи и в бъдеще”, увери археолозите инж. Добрев. „Благодаря на този железен екип. Те са причината да се случи всичко това”, допълни още кандидатът за кмет.

Екипът изрази подкрепата си към инж. Добромир Добрев и пожела победа на отбор №1 на изборите на 25 октомври.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.