Божидар Димитров посети граничния пункт в Средец, изказа благодарности

Бях на посещение при граничния пункт в Средец, където изказах благодарността си на личния състав, чрез техния командир - за достойно носената служба и изпълнения дълг от граничаря Вълкан Хамбарлиев. Това каза за Фокус историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей след посещението му в Средец. „Подарих им една голяма икона на „Св. Цар Тервел” – първият български светец, който през 705 година установява българската граница по тези места”, обясни проф. Димитров. Той добави, че през 705 година на кан Тервел е подарена от византийския император областта Загоре, която обхваща земите на южно черноморския ни бряг, от Емине до Резово, във вътрешността на река Тунджа, включително и цяла Странджа планина. По думите му, именно там действат сега граничарите от Средец. „Подарих на Вълкан Хамбарлиев моята книга „За кожата на едно ченге”, чието заглавие придоби настоящ смисъл за него”, каза проф. Божидар Димитров.

„Освен това подарих на личния състав 3 книги от първия том на поредицата „Каймакъ-Чаланъ” на г-н Красимир Узунов, президент на ИА „Фокус”, защото отбраната на Каймак-Чалан е всъщност отбрана българската граница. Една книга за безпримерния български героизъм на военните части на нашата армия, които са се сражавали там”, допълни той.

Във връзка с подписката инициирана от него за награждаване на митничарите от Средец, той заяви, че са събрани много подписи. „Подписката за награждаването Вълкан Хамбърлиев и неговите колеги е достигнала до 22 000 подписа на български граждани от границите на страната, но има изключително много подписали се българи, които са извън нея – Берлин, Лондон, Мадрид, Рим и други”, подчерта проф. Димитров.

От своя страна граничарите са благодарили на него и на г-н Красимир Узунов за подарените книги.

Агенция „Фокус” припомня на 15 октомври незаконно проникнал в страната имигрант загина след рикошет на куршум, произведен при предупредителна стрелба от граничен полицай край Средец. Около 22.00 часа граничен патрул от трима служители се натъква на група от 54 нелегални имигранти и пристъпват към проверка. Служителите на МВР срещат съпротива, което предизвиква употребата на оръжие от страна на един от тях - стреля във въздуха със служебния си пистолет и куршумът рикошира и ранява е един от нарушителите, който в последствие умира. Групата се състои само от мъже на видима възраст между 20 и 30 години в добра спортна форма, които са се придвижвали пеш. Те са достигнали вътрешността на страната заради пробив в интегрираната система на МВР, който пробив е и причината патрулът да охранява района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини