Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Мерджанов: Системата за охрана на границата блокирала заради неплатени сметки за ток

„Настояваме за пълна прозрачност на ситуацията!”. Това заяви по БНР зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов, поканен да коментира случая с афганистанеца, убит от рикошет от наш граничар.

„Разполагам с информация, че два дни преди инцидента с убития имигрант, регионалната гранична дирекция на Гранична полиция в Елхово е била посетена от европейски наблюдатели заради липса на изправност в интегрираната система за охрана на траницата, която не е била пусната за демонстрация“, каза левият депутат. Причината за блокирането на техниката била в неплатените сметки за ток.

„Защо се избягва да се даде отговор дали изобщо системата е работила и дали тя изобщо е изградена в този участък”, попита Мерджанов. МВР и прокуратурата и вчера запазиха мълчание по този въпрос, позовавайки се на следствената тайна.

„Интересно е как, ако имаше сигнал от системата, тази група от 54 добре изглеждащи млади хора могат да навлязат във вътрешността на страната на 30-40 км., минавайки през силно пресечена местност. Ако е имало такъв сигнал, защо се пращат само трима души? И дали това отговаря на стандартите на МВР, които то трябва да полага като усилие за охрана на границите ни?”, попита социалистът, който е бивш шеф на парламентарната вътрешна комисия. Той обобщи: „Проблемът с мигрантите идващи към България е системен. Този трагичен инцидент само подчертава несъстоятелността в твърденията, че българската граница се охранява най-добре от европейските. И тук критиката не е насочена към органите на Гранична полиция. В момента липсват всякакви планове, които по времето на вътрешният министър Йовчев и главният секретар на МВР Лазаров бяха факт. В тези планове бяха разписани междуведомствените взаимодействия по охраната на границата, при това достъпни за всички посредством интернет“.

Заместникът на Михаил Миков напомни уверението на шефката на МВР Румяна Бъчварова, че ще бъдат доокомплектовани силите на Гранична полиция. „До момента обаче не ми е известно да са назначени служители. И нито оградата е построена, нито са изградени инфраструктурите по места . Това са част от въпросите, от които бягат и министър Бъчварова и премиерът Борисов“ заяви той.

В заключение Атанас Мерджанов изрази от името на социалистите сериозно съмнение, че българското правителство осъществява охраната на границата ни и това се случва по Шенгенските критерии. „Възниква и въпросът способна ли е държавата ни да носи отговорност – очевидно е, че „не”, категоричен бе той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.