Разследват 11 покойници и фалшиви данни в подписка на кандидат за общински съветник

Екстремна проверка е извършена от Стопанска полиция по разпореждане на Районната прокуратура във Велико Търново по сигнал за вписани покойници, както и на фалшиви подписи на лица в подписка за регистрация на съдебен заседател като кандидат за общински съветник. При сверката на имената и личните данни на всичките 609 лица в подписката, събрана от Инициативен комитет за издигане кандидатурата на Милен Ангелов, лъснали 11 души, които са починали в периода 2008-2011 година. Освен това се оказало, че фигурират лица, които са от други краища на страната и нямат никакво отношение с местния вот във Велико Търново.

"От няколко дни пристигат хора, които дочули, че има такава подписка, настояват да проверят дали фигурират в списъците. Така петима граждани подадоха декларации, че имената и личните им данни са използвани без тяхно знание и съгласие, а подписите им са подправени. Заради това уведомихме прокуратурата", обясни пред "Труд" председателката на РИК във Велико Търново Десислава Йонкова.

Така се стигнало за спешна полицейска проверка, която е извършена в рамките на определените от закона 48 часа, когато се касае за избори. Материалите по случая са внесени в прокуратурата и по случая ще бъде образувано досъдебно производство.

"Подписите са събирани от членове на Инициативния комитет. Те са обикаляли из цялата община и са предлагали и на случайни хора да дадат своята подкрепа. Ние не можем да им искаме личните карти, за да сверяваме данните, които посочват. Списъците обаче бяха дадени за проверка в служба ГРАО и оттам установиха, че има 11 покойници и други, чиито данни се разминават с истинските. Така останаха 545 коректни подписа, които са повече от необходимите 500 за регистрация", коментира Милен Ангелов.

По казуса с мераклията за местен парламентарист се завихри лют скандал след като му бе отказана регистрация от ОИК в старата столица, тъй като представил документите след изтичането на срока. Случаят стигна до ВАС, който на 15 септември излезе с решение младият мъж да бъде регистриран като кандидат. На късно заседание в петък обаче ОИК отново не регистрира независимия кандидат.Комисията поиска от ВАС указания във втората част на диспозитива от неговото решение. А именно дали съдът императивно задължава членовете на ОИК да гласуват със "за" за регистрацията на кандидата, въпреки закона и субективните си убеждения. Също така ОИК пита върховните магистрати при регистриране на лицето, под кой номер в бюлетината следва да бъде поставено, тъй като вече чрез жребий са определени поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината, което, според закона, трябва да стане не по-късно от 31 дни преди изборния ден.

"ВАС трябва да се произнесе до 3 дни по искането ни. Това е единствен по рода си казус в цялата страна", заяви Десислава Йонкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право