Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порното

ОДМВР-Шумен пита: Познавате ли този обирджия?

Над 1000 стопани във видинско обезщетени заради чумата по свинете

Румен Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят

Започна регистрацията на НПО, желаещи да участват в избора на Съвет за развитие на гражданското общество

Шофьор блъсна колоездач и избяга

Задържаха рационализатори, крали ток с дървени пръти

Евакуираха 400 души от хотел в Пампорово заради пожар

Мъж с шал на лицето опитал да ограби магазин в столичния квартал „Люлин“

Нападателят от Ханау бил крайнодесен, убил и майка си

ГЕРБ призоваха президента Радев да се извини за поругаване на паметта на Левски

Нацист заличен от Берлинале Заличават името на Алфред Бауер от наградата „Сребърна мечка” заради хитлеристка дейност

Разкриха две кражби на пари в Търновско

Кола блъсна момче в Павликени Зад волана на автомобила бил 18-годишен младеж

AMG тунингова яхта и G-класа 2700 коня във водата, 585 коня на сушата

Разследват 11 покойници и фалшиви данни в подписка на кандидат за общински съветник

Екстремна проверка е извършена от Стопанска полиция по разпореждане на Районната прокуратура във Велико Търново по сигнал за вписани покойници, както и на фалшиви подписи на лица в подписка за регистрация на съдебен заседател като кандидат за общински съветник. При сверката на имената и личните данни на всичките 609 лица в подписката, събрана от Инициативен комитет за издигане кандидатурата на Милен Ангелов, лъснали 11 души, които са починали в периода 2008-2011 година. Освен това се оказало, че фигурират лица, които са от други краища на страната и нямат никакво отношение с местния вот във Велико Търново.

„От няколко дни пристигат хора, които дочули, че има такава подписка, настояват да проверят дали фигурират в списъците. Така петима граждани подадоха декларации, че имената и личните им данни са използвани без тяхно знание и съгласие, а подписите им са подправени. Заради това уведомихме прокуратурата“, обясни пред „Труд“ председателката на РИК във Велико Търново Десислава Йонкова.

Така се стигнало за спешна полицейска проверка, която е извършена в рамките на определените от закона 48 часа, когато се касае за избори. Материалите по случая са внесени в прокуратурата и по случая ще бъде образувано досъдебно производство.

„Подписите са събирани от членове на Инициативния комитет. Те са обикаляли из цялата община и са предлагали и на случайни хора да дадат своята подкрепа. Ние не можем да им искаме личните карти, за да сверяваме данните, които посочват. Списъците обаче бяха дадени за проверка в служба ГРАО и оттам установиха, че има 11 покойници и други, чиито данни се разминават с истинските. Така останаха 545 коректни подписа, които са повече от необходимите 500 за регистрация“, коментира Милен Ангелов.

По казуса с мераклията за местен парламентарист се завихри лют скандал след като му бе отказана регистрация от ОИК в старата столица, тъй като представил документите след изтичането на срока. Случаят стигна до ВАС, който на 15 септември излезе с решение младият мъж да бъде регистриран като кандидат. На късно заседание в петък обаче ОИК отново не регистрира независимия кандидат.Комисията поиска от ВАС указания във втората част на диспозитива от неговото решение. А именно дали съдът императивно задължава членовете на ОИК да гласуват със „за“ за регистрацията на кандидата, въпреки закона и субективните си убеждения. Също така ОИК пита върховните магистрати при регистриране на лицето, под кой номер в бюлетината следва да бъде поставено, тъй като вече чрез жребий са определени поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината, което, според закона, трябва да стане не по-късно от 31 дни преди изборния ден.

„ВАС трябва да се произнесе до 3 дни по искането ни. Това е единствен по рода си казус в цялата страна“, заяви Десислава Йонкова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.