Повдигнаха обвинение на детето, убило с нож пияния си баща

Окръжната прокуратура в Сливен повдигна обвинение на 14-годишното момче от сливенското с.Драгоданово, което на 17 октомври смъртоносно прободе с нож биологичния си баща. Обвинението е за убийство, извършено от непълнолетно лице. По тези текстове законът предвижда до 5 години затвор - съобщиха от Окръжната прокуратура.

Трагедията се е разиграла късно вечерта в едностайната колиба на семейството с 9 деца. 40-годишният баща е бил за пореден път пиян. Заканил се, че ще омъжи една от дъщерите си. 16-годишното момиче плачело, не искало да я омъжват. Избухнал скандал. По-малкият й брат взел ножа и го забил в гърдите на баща си. "След деянието И.С. е останал на местопрестъплението и съдействал на органите на МВР във връзка със започналото разследване. До момента непълнолетният не е бил извършител на други престъпления или противообществени прояви" - казаха от прокуратурата. Бащата не е признал официално сина си, живеел с майката на семейни начала. Засега момчето е задържано за 72 ч. с прокурорско разпореждане. Назначени са съдебно-медицинска и съдебно-психиатрична експертизи. Вещите лица ще преценят дали детето е можело да разбира свойството на деянието и да ръководи постъпките си.

Събирането на доказателства по случая продължава. Все още не е ясно дали ще бъде внесено искане в съда за налагане на мярка за неоклонение "задържане под стража". Юристи с дългогодишен опит обясниха, че най-тежката мярка за неотклонение се налага изключително рядко на непълолетни лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право