Кунева започва консултации с партиите за антикорупционния закон веднага след изборите

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева съобщи днес, че след изборите ще започне разговори с парламентарно представените партии по Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, и ще го внесе за ново разглеждане в Народното събрание в началото на декември, след приемането му от Министерския съвет, обявиха от правителствената пресслужба.

„Веднага след приключването на вота, за да избегна излишно политизиране на темата, отново ще проведа дискусии с партиите по спорните въпроси. Искам да работя заедно с парламента. Никога не съм имала намерение на воювам с народните представители“, заяви Кунева по време на публичен дебат на тема „Институциите срещу корупцията“. Гост лектор на форума беше генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

Кунева беше категорична, че подобен закон е необходим по три причини – първо, защото в момента проверки на имуществото и конфликта на интереси на властимащите не се правят; второ, защото обществото заслужава да разполага с тази информация; и трето – защото само така може да бъде сигурно, че хората във властта са там, за да служат на обществото, а не за лично облагодетелстване. „България има нужда да направи необходимото, за да може страната ни да бъде с чиста среда за правене на бизнес и политика“, добави Кунева.
Вицепремиерът посочи още, че в редакцията на закона ще има допълнителни гаранции, за да не се злоупотребява с анонимните сигнали. „Как точно да се избира председателят на Националното бюро за предотвратяване на корупцията, е въпрос, по който съм готова на дискусия. Това, което няма да дискутирам, обаче, е от кого трябва да е зависим този орган – от Министерски съвет или от Народното събрание, защото той трябва да е напълно независим“, категорична беше Кунева.
За свободен от политическо влияние орган се обяви и генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Той посочи още, че неподписаните сигнали трябва да бъдат разглеждани сериозно, ако разполагат с достатъчно данни за корупционно поведение, и че ползването им е стандартна практика в много страни и европейските институции, в това число и от самия ОЛАФ. По думите на Кеслер много страни се сблъскват с корупцията, такава е имало и в Европейската комисия, но важно за връщането на доверието в обществото е да се демонстрира политическа воля за справяне с този проблем.
Генералният директор на ОЛАФ определи три стълба за успешната борба с корупцията – превенция, установяване и санкциониране. Той беше категоричен, че един орган не може да покрие и трите направления, но е важно да се вписва в цялостната стратегия. По думите му не е във всяка страна има специализиран антикорупционен орган, но опитът показва, че там където усилията за борба с корупцията се фокусират на едно място, има по-добри резултати.
Вицепремиерът Кунева прогнозира, че заради отхвърлянето на закона редовният доклад на Европейската комисия по механизма за оценка и сътрудничество няма да бъде добър. Докладът, който оценява напредъка на страната в областта правосъдие и вътрешен ред, се очаква да излезе в края на януари следващата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини