Косово призова за разследване на твърдения, че Сърбия продава оръжия на терористи

Крадена вода ни продава „Михалково“ АД Въпреки доказаните нередности дружеството продължава своята дейност

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 23 юли 2018

Крадец обрал два апартамента в столичния квартал „Изток“

Убиха инвалид заради 1000 лева (обзор) Жертвата трябвало да плати с парите рампа за количката си

Лондон не иска да плаща сметката за Брекзит Една трета от британците предпочитат Борис Джонсън пред Тереза Мей

Земетресение от 5,9 по Рихер в Иран Близо 130 души са пострадали

Израел спасява „Бели каски“ Около 800 души са прехвърлени през Голаните в Йордания

Борисов с цветя пред паметника на Пети полк в Шумен "Епохата на войните трябва да остане в миналото", каза премиерът

Защитават сградите от радон Полагат хидроизолация и изграждат нови системи за вентилация

Министър Порожанов: Умъртвени са всички животни от последните три останали стада в село Шарково В Болярово все още не са взети проби

Вдигат глобите за нарушителите в туризма

Никос Кодзиас: Не може да бъде отнето правото на жителите на Македония да се самоопределят като „македонци“

52-годишен мъж се обеси в апартамента си в Бургас

Катастрофа затруднява движението на пътя Шумен – Карнобат

Пламен Стоилов: Продължаваме да утвърждаваме Русе като град-лидер

През следващия мандат ще подменим уличното осветление и ще ремонтираме улици, тротоари и междублокови пространства в кварталите

Пламен Стоилов е роден на 4 април 1962 година в Русе. Завършва ВНВУ „Васил Левски“, Велико Търново, със специалност „Транспортно строителство – пътища и мостове“. Офицер от Българската армия, магистър по „Икономика на индустрията“. Започва професионалната си кариера през 1984 година. От 2007 до 2009 година работи в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. През август 2009 година става областен управител на Русе, а две години по-късно – през 2011 година, е избран за кмет на града. След първия успешен мандат, се кандидатира за втори път. Женен, с една дъщеря.

– Г-н Стоилов, кои бяха ключовите моменти и проекти, по които работихте през изминалия мандат?

– Реализирахме мащабни инфраструктурни проекти, които русенци очакваха от десетилетия. Приоритетно инвестирахме в транспортната инфраструктура. Открихме реконструирания булевард “Тутракан”, който подобри свързаността между центровете на Русе и Гюргево през Дунав мост. Освен това, в рамките на проекта за интегриран градски транспорт, изграждаме важни градски артерии, с които приобщаваме периферните територии и квартали към центъра. Вече заработи и център за управление на трафика, който стриктно ще следи за графика на автобуси и тролеи. Това е нашето разбиране за интелигентно управление на транспорта, заедно с видеонаблюдение на 15 възлови кръстовища. Предстои да кандидатстваме с проект в настоящия програмен период и да закупим нови превозни средства, както и да въведем нова маршрутна схема и достъп до транспортни връзки на целия град и малките населени места. Не на последно място предвиждаме ремонт и обезопасяване на подлезите в Русе. Работим и по реализирането на 14-километрова веломрежа в града. Нашият град постепенно се превръща в достъпен, с подобрена градска мобилност и свързаност.

– Казвате, че сбъдвате мечти на русенци, какво конкретно имате предвид?

– Дълго време русенци очакваха благоустрояването на ул. „Александровска“ в участъка от пл. „Свобода“ до пл. „Батенберг“, проект, който вече е реализиран и който даде съвсем нов облик на централната градска част.
Съществен напредък постигнахме и в модернизирането на музейния ансамбъл на града – ремонтирахме сградата на Регионалния исторически музей, отворихме прилежащия към него лапидариум, както и две емблематични сгради – Екомузея и къщата музей „Баба Тонка“, които са знакови туристически атракции и очаквани от русенци с години. Откриването на новата многофункционална зала „Булстрад Арена“ е определено една сбъдната мечта за моите съграждани. Тя даде допълнителен тласък на културния и спортния живот в Русе и е шанс да сме домакини на елитни спортни състезания и концерти.
Реализацията на знаковите за града проекти, които съгражданите ни отдавна очакват, е в основата на видимите промени в Русе. В крайна сметка, оценката за това дали и доколко добре сме се справили, ще дадат русенци, а – убеден съм – те няма как да останат безразлични към усилията, които полагаме, за да докажем, че Русе основателно е наричан „малката Виена“.

– Постигнахте ли целите, които си поставихте при предишните избори?

– Целта беше една – промяната. По време на предишните избори хората бяха скептични и недоверчиви. Беше трудно, но стъпка по стъпка станахме добър екип. За да вярват хората в теб, трябва и ти да им се довериш, да споделяш техните проблеми, да търсиш решенията заедно с тях. Затова казвам, че гражданите са част от моя екип. И заедно с тях постигнахме основната цел – да възродим Русе.
През следващия мандат ще продължим да работим с високи темпове, за да утвърждаваме Русе като един модерен и иновативен град, предпочитан за младите хора. Да не забравяме, че през 2016-а година Русе ще е Европейски град на спорта, което също е признание за усилията на моя екип в тази посока. Затова продължаваме да изграждаме съоръжения за масов спорт в училища, детски градини и междублокови пространства, ще довършим ремонта на Гребната база и ще изградим басейн с олимпийски размери. Не само богат спортен календар, но и качествени културни събития могат да очакват русенци през следващите няколко години.

– От какво още се нуждае Русе?

– През следващите четири години предстои да подменим цялото улично осветление с ново, модерно и енергийно-ефективно. Основен акцент през настоящия програмен период е благоустрояването на междублоковите пространства, ремонт на улици и тротоари и постигане на баланс в развитието на центъра и кварталите. Ще благоустроим крайбрежната зона и парка на младежта и ще ги превърнем в привлекателно място за разходка, отдих и спорт на русенци. Русе най-после ще се обърне с лице към Дунава с нови пасарелки, по-широк булевард „Придунавски“, по който ще се движи градски транспорт, сцена на открито, детски и спортни площадки. След като лесопарк „Липник“ и западен парк „Приста“ преминаха към Община Русе, ще работим за тяхното развитие и утвърждаването им в предпочитани крайградски зони за отдих. Нашият град ще се превърне в привлекателен за жителите и гостите си, предлагащ отлични възможности за пълноценно прекарване на свободното време. Един чист, уютен, подреден и сигурен град.

– Какви са амбициите Ви за Русе, ако спечелите идващите избори?

– Продължаваме все така упорито да утвърждаваме Русе като град-лидер, най-добър град за живеене в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.