Турската централна банка повиши основната си лихва

Възможни са забавяния на граничните пунктове заради профилактика на информационната система

Обявиха международния конкурс за нов градски център на Велико Търново Архитекти от седем държави ще оценяват предложенията

СОС избира Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Григор измете Симон от Барселона

Изложба представя България като кино дестинация Симон Варсано е автор на снимките

Данък за колите според газовете Облагането на доходите няма да се променя

Роналдо и Меси вече не са сами

Заемите нараснаха с 555 милиона лева Хората спестиха 2,5 млрд. лв. за година

Фандъкова: Висшето транспортно училище вече обучава 120 машинисти и инженери за третия лъч на метрото

„Ню Имидж България“ купи 50 на сто от капитала на „Телеграф Медиа“ ЕООД

Премахват най-големите германски музикални награди “Ехо”

30-годишна софиянка на съд за два въоръжени обира

Вреден шум мъчи всеки втори софиянец

Румен Радев: Лъжата често е платежоспособна и даже звучи убедително, но сметката накрая плащаме всички ние

Пламен Стоилов: Продължаваме да утвърждаваме Русе като град-лидер

През следващия мандат ще подменим уличното осветление и ще ремонтираме улици, тротоари и междублокови пространства в кварталите

Пламен Стоилов е роден на 4 април 1962 година в Русе. Завършва ВНВУ “Васил Левски”, Велико Търново, със специалност “Транспортно строителство – пътища и мостове”. Офицер от Българската армия, магистър по “Икономика на индустрията”. Започва професионалната си кариера през 1984 година. От 2007 до 2009 година работи в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. През август 2009 година става областен управител на Русе, а две години по-късно – през 2011 година, е избран за кмет на града. След първия успешен мандат, се кандидатира за втори път. Женен, с една дъщеря.

– Г-н Стоилов, кои бяха ключовите моменти и проекти, по които работихте през изминалия мандат?

– Реализирахме мащабни инфраструктурни проекти, които русенци очакваха от десетилетия. Приоритетно инвестирахме в транспортната инфраструктура. Открихме реконструирания булевард “Тутракан”, който подобри свързаността между центровете на Русе и Гюргево през Дунав мост. Освен това, в рамките на проекта за интегриран градски транспорт, изграждаме важни градски артерии, с които приобщаваме периферните територии и квартали към центъра. Вече заработи и център за управление на трафика, който стриктно ще следи за графика на автобуси и тролеи. Това е нашето разбиране за интелигентно управление на транспорта, заедно с видеонаблюдение на 15 възлови кръстовища. Предстои да кандидатстваме с проект в настоящия програмен период и да закупим нови превозни средства, както и да въведем нова маршрутна схема и достъп до транспортни връзки на целия град и малките населени места. Не на последно място предвиждаме ремонт и обезопасяване на подлезите в Русе. Работим и по реализирането на 14-километрова веломрежа в града. Нашият град постепенно се превръща в достъпен, с подобрена градска мобилност и свързаност.

– Казвате, че сбъдвате мечти на русенци, какво конкретно имате предвид?

– Дълго време русенци очакваха благоустрояването на ул. “Александровска” в участъка от пл. “Свобода” до пл. “Батенберг”, проект, който вече е реализиран и който даде съвсем нов облик на централната градска част.
Съществен напредък постигнахме и в модернизирането на музейния ансамбъл на града – ремонтирахме сградата на Регионалния исторически музей, отворихме прилежащия към него лапидариум, както и две емблематични сгради – Екомузея и къщата музей „Баба Тонка“, които са знакови туристически атракции и очаквани от русенци с години. Откриването на новата многофункционална зала „Булстрад Арена“ е определено една сбъдната мечта за моите съграждани. Тя даде допълнителен тласък на културния и спортния живот в Русе и е шанс да сме домакини на елитни спортни състезания и концерти.
Реализацията на знаковите за града проекти, които съгражданите ни отдавна очакват, е в основата на видимите промени в Русе. В крайна сметка, оценката за това дали и доколко добре сме се справили, ще дадат русенци, а – убеден съм – те няма как да останат безразлични към усилията, които полагаме, за да докажем, че Русе основателно е наричан „малката Виена“.

– Постигнахте ли целите, които си поставихте при предишните избори?

– Целта беше една – промяната. По време на предишните избори хората бяха скептични и недоверчиви. Беше трудно, но стъпка по стъпка станахме добър екип. За да вярват хората в теб, трябва и ти да им се довериш, да споделяш техните проблеми, да търсиш решенията заедно с тях. Затова казвам, че гражданите са част от моя екип. И заедно с тях постигнахме основната цел – да възродим Русе.
През следващия мандат ще продължим да работим с високи темпове, за да утвърждаваме Русе като един модерен и иновативен град, предпочитан за младите хора. Да не забравяме, че през 2016-а година Русе ще е Европейски град на спорта, което също е признание за усилията на моя екип в тази посока. Затова продължаваме да изграждаме съоръжения за масов спорт в училища, детски градини и междублокови пространства, ще довършим ремонта на Гребната база и ще изградим басейн с олимпийски размери. Не само богат спортен календар, но и качествени културни събития могат да очакват русенци през следващите няколко години.

– От какво още се нуждае Русе?

– През следващите четири години предстои да подменим цялото улично осветление с ново, модерно и енергийно-ефективно. Основен акцент през настоящия програмен период е благоустрояването на междублоковите пространства, ремонт на улици и тротоари и постигане на баланс в развитието на центъра и кварталите. Ще благоустроим крайбрежната зона и парка на младежта и ще ги превърнем в привлекателно място за разходка, отдих и спорт на русенци. Русе най-после ще се обърне с лице към Дунава с нови пасарелки, по-широк булевард „Придунавски“, по който ще се движи градски транспорт, сцена на открито, детски и спортни площадки. След като лесопарк „Липник“ и западен парк „Приста“ преминаха към Община Русе, ще работим за тяхното развитие и утвърждаването им в предпочитани крайградски зони за отдих. Нашият град ще се превърне в привлекателен за жителите и гостите си, предлагащ отлични възможности за пълноценно прекарване на свободното време. Един чист, уютен, подреден и сигурен град.

– Какви са амбициите Ви за Русе, ако спечелите идващите избори?

– Продължаваме все така упорито да утвърждаваме Русе като град-лидер, най-добър град за живеене в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.