Нови стадиони и детски площадки правят Елена по-привлекателна за жители и гости

"Елена, за съжаление, не прави изключение от негативните тенденции, характерни за цялата страна, за миграция към големите градове и чужбина. Опитваме се, съхранявайки и популяризирайки културно-историческото наследство и дивната природа, обогатявайки календара на културните събития и подобрявайки транспортната инфраструктура, да направим Елена по-привлекателна за гостите. В същото време се стремим да създадем по-добри условия за спорт, отдих и осмисляне на свободното време на младите хора, избрали да останат в родния си град да създадат семейства и да отгледат децата си в приветлива и спокойна среда, далеч от рисковете и негативните явления в големия град", сподели Дилян Млъзев, кандидат за втори пореден от ГЕРБ и като цяло трети мандат за кмет на общината.

В подкрепа на думите му е постигнатото през четирите последни години за подобряване на градската среда и създаване на по-добри условия за спорт, отдих и осмисляне на свободното време на еленчани. За най-малките и техните родители са изградени девет модерни детски площадки, отговарящи на съвременните изисквания за безопасност. Осем от тях са за децата в общинския център и една в село Беброво.

Проектът за детските съоръжения е финансиран от Програмата за развитие на селските райони. "Договорът за финансиране е подписан още през 2010 г., но на проекта не му вървеше", разказа Дилян Млъзев. Трудности съпътстват три поредни възлагания на обществената поръчка за строителство, налага се и основна преработка на проекта. Едва четвъртата поред процедура завършва успешно, с избран изпълнител и подписан договор. Освен по проекта, община Елена изгражда още една детска площадка в централната градска част. Със средства от Инвестиционната програма за 2015 г. на площ около 65 кв. м, върху ударопоглъщаща настилка ще бъдат разположени комбинирано съоръжение за игра, люлка, клатушка и пейки.

Още по-мащабен е друг проект, който общината реализира също по Програмата за развитие на селските райони. Основен ремонт претърпява градския стадион "Чумерна". Футболното игрище е с нова циркулационна дренажно-поливна инсталация, трибуните - с подменени седалки, нови санитарни възли, достъпни и за хора с двигателни затруднения. Стадионът, който в недалечното минало е приемал големи футболни отбори, се превръща в модерен спортен комплекс. Разширява се залата по борба, където ще има и съвременна отоплителна система. Лекоатлетическата писта, секторите за дисциплините "дълъг скок", "троен скок", "висок скок" и "овчарски скок", за хвърляне на копие и чук, комбинираното игрище за волейбол, баскетбол и хандбал, тенис-корта и тренировъчното игрище с изкуствена трева дават възможност на еленчани да практикуват любимите си спортове. Достъпът до стадиона ще е безплатен за жителите на общината. Намерението на досегашния кмет е през следващия мандат Елена да бъде домакин на състезания от републикански и международен мащаб, което ще допринесе за още по-голяма популярност на прекрасния град.

В двете най-големи села в общината - Константин и Майско, където има най-много млади хора, също ще се радват на модерни стадиони. Основен ремонт търпи теренът в село Константин, а в Майско футболно игрище се изгражда "на зелено". Предвидени са трибуни за зрителите, съблекални със санитарни възли, паркинги. Футболистите от отбора на ФК "Рудановски" - с. Константин нямат търпение да изиграят първия си мач на новия стадион, а младежите от Майско мечтаят за свой футболен отбор, с който да се състезават в регионалните групи.

Намеренията на кандидата за кмет от Партия ГЕРБ за следващ мандат са да продължи работата в тази посока. "Необходимо е да се помисли за спортни площадки тип "фитнес на открито" в града и по-големите села, за детски площадки в селата, където има реална потребност от тях", ангажира се той.

Всъщност в Елена вече има едно комбинирано съоръжение за фитнес на открито. "За нас то е особено ценно, тъй като идеята за него дойде от група младежи", споделя досегашният кмет. "Една вечер получих съобщение във фейсбук профила си от ученик, когото познавам. Интересуваше се дали е възможно да се поставят лост и успоредка на подходящо място в града. По щастливо съвпадение, това се случи в навечерието на общественото обсъждане на бюджета за 2014 г. Поканих младежите да дойдат и да споделят идеята си. Те направиха нещо повече - представиха готов проект за съоръжението, което си представят. Всички присъстващи бурно ги аплодираха, заложихме средства в инвестиционната програма, закупихме лицензирано комбинирано съоръжение и го монтирахме. Това е чудесен пример колко е лесно да се реализира една идея, ако се прояви активност и бъде споделена на правилното място", разпалено обяснява Млъзев. Впоследствие в района е осигурено осветление, монтирани са пейки. Предстои площадката да бъде оборудвана с ударопоглъщаща настилка, което ще намали вероятността от травми и ще придаде още по-завършен вид на съоръжението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони