Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

Нови стадиони и детски площадки правят Елена по-привлекателна за жители и гости

“Елена, за съжаление, не прави изключение от негативните тенденции, характерни за цялата страна, за миграция към големите градове и чужбина. Опитваме се, съхранявайки и популяризирайки културно-историческото наследство и дивната природа, обогатявайки календара на културните събития и подобрявайки транспортната инфраструктура, да направим Елена по-привлекателна за гостите. В същото време се стремим да създадем по-добри условия за спорт, отдих и осмисляне на свободното време на младите хора, избрали да останат в родния си град да създадат семейства и да отгледат децата си в приветлива и спокойна среда, далеч от рисковете и негативните явления в големия град”, сподели Дилян Млъзев, кандидат за втори пореден от ГЕРБ и като цяло трети мандат за кмет на общината.

В подкрепа на думите му е постигнатото през четирите последни години за подобряване на градската среда и създаване на по-добри условия за спорт, отдих и осмисляне на свободното време на еленчани. За най-малките и техните родители са изградени девет модерни детски площадки, отговарящи на съвременните изисквания за безопасност. Осем от тях са за децата в общинския център и една в село Беброво.

Проектът за детските съоръжения е финансиран от Програмата за развитие на селските райони. “Договорът за финансиране е подписан още през 2010 г., но на проекта не му вървеше”, разказа Дилян Млъзев. Трудности съпътстват три поредни възлагания на обществената поръчка за строителство, налага се и основна преработка на проекта. Едва четвъртата поред процедура завършва успешно, с избран изпълнител и подписан договор. Освен по проекта, община Елена изгражда още една детска площадка в централната градска част. Със средства от Инвестиционната програма за 2015 г. на площ около 65 кв. м, върху ударопоглъщаща настилка ще бъдат разположени комбинирано съоръжение за игра, люлка, клатушка и пейки.

Още по-мащабен е друг проект, който общината реализира също по Програмата за развитие на селските райони. Основен ремонт претърпява градския стадион “Чумерна”. Футболното игрище е с нова циркулационна дренажно-поливна инсталация, трибуните – с подменени седалки, нови санитарни възли, достъпни и за хора с двигателни затруднения. Стадионът, който в недалечното минало е приемал големи футболни отбори, се превръща в модерен спортен комплекс. Разширява се залата по борба, където ще има и съвременна отоплителна система. Лекоатлетическата писта, секторите за дисциплините “дълъг скок”, “троен скок”, “висок скок” и “овчарски скок”, за хвърляне на копие и чук, комбинираното игрище за волейбол, баскетбол и хандбал, тенис-корта и тренировъчното игрище с изкуствена трева дават възможност на еленчани да практикуват любимите си спортове. Достъпът до стадиона ще е безплатен за жителите на общината. Намерението на досегашния кмет е през следващия мандат Елена да бъде домакин на състезания от републикански и международен мащаб, което ще допринесе за още по-голяма популярност на прекрасния град.

В двете най-големи села в общината – Константин и Майско, където има най-много млади хора, също ще се радват на модерни стадиони. Основен ремонт търпи теренът в село Константин, а в Майско футболно игрище се изгражда “на зелено”. Предвидени са трибуни за зрителите, съблекални със санитарни възли, паркинги. Футболистите от отбора на ФК “Рудановски” – с. Константин нямат търпение да изиграят първия си мач на новия стадион, а младежите от Майско мечтаят за свой футболен отбор, с който да се състезават в регионалните групи.

Намеренията на кандидата за кмет от Партия ГЕРБ за следващ мандат са да продължи работата в тази посока. “Необходимо е да се помисли за спортни площадки тип “фитнес на открито” в града и по-големите села, за детски площадки в селата, където има реална потребност от тях”, ангажира се той.

Всъщност в Елена вече има едно комбинирано съоръжение за фитнес на открито. “За нас то е особено ценно, тъй като идеята за него дойде от група младежи”, споделя досегашният кмет. “Една вечер получих съобщение във фейсбук профила си от ученик, когото познавам. Интересуваше се дали е възможно да се поставят лост и успоредка на подходящо място в града. По щастливо съвпадение, това се случи в навечерието на общественото обсъждане на бюджета за 2014 г. Поканих младежите да дойдат и да споделят идеята си. Те направиха нещо повече – представиха готов проект за съоръжението, което си представят. Всички присъстващи бурно ги аплодираха, заложихме средства в инвестиционната програма, закупихме лицензирано комбинирано съоръжение и го монтирахме. Това е чудесен пример колко е лесно да се реализира една идея, ако се прояви активност и бъде споделена на правилното място”, разпалено обяснява Млъзев. Впоследствие в района е осигурено осветление, монтирани са пейки. Предстои площадката да бъде оборудвана с ударопоглъщаща настилка, което ще намали вероятността от травми и ще придаде още по-завършен вид на съоръжението.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.