14-годишното момче, което намушка смъртоносно баща си заради кака си: "Простихме си!"

Окръжната прокуратура в Сливен повдигна обвинения на 14-годишно момче от сливенското с. Драгоданово за убийство - съобщиха от прокуратурата. На 17 октомври вечерта след скандал вкъщи детето намушкало с нож биологичния си баща Стефан Иванов /40г./. То е задържано за 72 часа с прокурорско разпореждане. Назначени са съдебно-медицинска експертиза за смъртта на бащата и съдебно-психиатрична на детето.

Разследването е поверено на следовател в Окръжния следствен отдел-Сливен, събирането на доказателства продължава. Случаят предизвика много коментари в селото и в областния град. А известните до момента факти разкриват потресаваща семейна и социална среда, превърнала едно дете в убиец.

Стефан и Светла имат 9 деца, живеели в бедна колиба в ромската махала на Драгоданово. Той отказвал официално да признае децата за свои - съобщиха източници, близки до разследването. Имали само една стая. Всички спели на земята, само за най-малките имало две единични легла. И двамата родители били безработни, през лятото ходели на сезонна работа в земеделието заедно с децата си.

Във фаталния ден Стефан отново бил пиян, заяждал се със Светла, тормозел децата. Избивало го на бой. Заявил, че иска да продаде една от двете си големи дъщери и да я омъжи. Момичето, на 16 години, се разплакало. Съпротивила се, не искала да се омъжва. Бащата я ударил. Тя избягала отвън, продължавала да плаче с глас.

Какво точно се е случило в този момент, следствието ще уточнява. Според първоначалната версия, най-големият от синовете се опитал да защити кака си. Пияният баща посегнал и на него. Тогава момчето взело ножа. Нанесло един удар в гърдите му. Било е около 19 часа - казаха от полицията. Сигнал за случая е постъпил в МВР от областната болница, където бащата е бил откаран за преглед. След прегледа е бил освободен от лечебното заведение.

Междувременно Стефан е бил разпитан от служители на реда, майката на децата му - също. Отказал е да подаде жалба срещу сина си. Рано сутринта на 18 октомври, около 4,30 ч., той починал в дома си.

Момчето е учило до миналата година в средищното училище в близкото с. Блатец. Там завършила 8 клас и сестра му, която бащата искал насила да омъжи. "Той не се върна повече при нас. Ученик е в 7 клас, оставен е на поправителни, на които не се е явил" - каза директорът Иван Узунов. В селото заявиха, че бащата забранил на момчето въобще да се вясва в училище. Учителите му го описват като кротък, добродушен и неконфликтен. Не е регистриран в Детската педагогическа стая, няма криминални прояви - съобщиха от прокуратурата.

След кошмарната нощ момчето изчакало вкъщи да дойде полицията. Отвели го заедно с майката. После то разказало за пиянствата на баща си и системния физически тормоз. "Като пие, започва да тормози най-вече майка ми и мен. И двете големи сестри" - признало детето. В нощта, след като бащата се върнал от болницата, успели да поговорят. "Поисках му прошка. И той от мен... Простихме си" - казал той.

Според първоначалните данни, единственият удар с ножа в гърдите на Стефан е бил смъртоносен, тъй като е причинил прободно нараняване в сърцето. Дали наистина е така, ще установява назначената експертиза. Вещи лица пък трябва да изследват дали момчето е разбирало свойството на деянието и дали е можело да ръководи постъпките си. Все още не се знае дали прокуратурата ще поиска да му бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". Най-тежката мярка се налага в изключителни случаи по отношение на непълнолетни лица. По предявеното обвинение законът предвижда наказание до 5 години затвор.

След трагедията е сезирана Агенцията за закрила на детето. Момчето има служебен адвокат. Погребението на бащата бе на 19 октомври в Драгоданово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право