Над 600 снегорина чистят пътищата в страната

Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

14-годишното момче, което намушка смъртоносно баща си заради кака си: “Простихме си!”

Окръжната прокуратура в Сливен повдигна обвинения на 14-годишно момче от сливенското с. Драгоданово за убийство – съобщиха от прокуратурата. На 17 октомври вечерта след скандал вкъщи детето намушкало с нож биологичния си баща Стефан Иванов /40г./. То е задържано за 72 часа с прокурорско разпореждане. Назначени са съдебно-медицинска експертиза за смъртта на бащата и съдебно-психиатрична на детето.

Разследването е поверено на следовател в Окръжния следствен отдел-Сливен, събирането на доказателства продължава. Случаят предизвика много коментари в селото и в областния град. А известните до момента факти разкриват потресаваща семейна и социална среда, превърнала едно дете в убиец.

Стефан и Светла имат 9 деца, живеели в бедна колиба в ромската махала на Драгоданово. Той отказвал официално да признае децата за свои – съобщиха източници, близки до разследването. Имали само една стая. Всички спели на земята, само за най-малките имало две единични легла. И двамата родители били безработни, през лятото ходели на сезонна работа в земеделието заедно с децата си.

Във фаталния ден Стефан отново бил пиян, заяждал се със Светла, тормозел децата. Избивало го на бой. Заявил, че иска да продаде една от двете си големи дъщери и да я омъжи. Момичето, на 16 години, се разплакало. Съпротивила се, не искала да се омъжва. Бащата я ударил. Тя избягала отвън, продължавала да плаче с глас.

Какво точно се е случило в този момент, следствието ще уточнява. Според първоначалната версия, най-големият от синовете се опитал да защити кака си. Пияният баща посегнал и на него. Тогава момчето взело ножа. Нанесло един удар в гърдите му. Било е около 19 часа – казаха от полицията. Сигнал за случая е постъпил в МВР от областната болница, където бащата е бил откаран за преглед. След прегледа е бил освободен от лечебното заведение.

Междувременно Стефан е бил разпитан от служители на реда, майката на децата му – също. Отказал е да подаде жалба срещу сина си. Рано сутринта на 18 октомври, около 4,30 ч., той починал в дома си.

Момчето е учило до миналата година в средищното училище в близкото с. Блатец. Там завършила 8 клас и сестра му, която бащата искал насила да омъжи. “Той не се върна повече при нас. Ученик е в 7 клас, оставен е на поправителни, на които не се е явил” – каза директорът Иван Узунов. В селото заявиха, че бащата забранил на момчето въобще да се вясва в училище. Учителите му го описват като кротък, добродушен и неконфликтен. Не е регистриран в Детската педагогическа стая, няма криминални прояви – съобщиха от прокуратурата.

След кошмарната нощ момчето изчакало вкъщи да дойде полицията. Отвели го заедно с майката. После то разказало за пиянствата на баща си и системния физически тормоз. “Като пие, започва да тормози най-вече майка ми и мен. И двете големи сестри” – признало детето. В нощта, след като бащата се върнал от болницата, успели да поговорят. “Поисках му прошка. И той от мен… Простихме си” – казал той.

Според първоначалните данни, единственият удар с ножа в гърдите на Стефан е бил смъртоносен, тъй като е причинил прободно нараняване в сърцето. Дали наистина е така, ще установява назначената експертиза. Вещи лица пък трябва да изследват дали момчето е разбирало свойството на деянието и дали е можело да ръководи постъпките си. Все още не се знае дали прокуратурата ще поиска да му бъде наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”. Най-тежката мярка се налага в изключителни случаи по отношение на непълнолетни лица. По предявеното обвинение законът предвижда наказание до 5 години затвор.

След трагедията е сезирана Агенцията за закрила на детето. Момчето има служебен адвокат. Погребението на бащата бе на 19 октомври в Драгоданово.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.