На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Петринел Гочев провокира с театър, живопис и скулптура

Октомври 2015-а може би е месецът на Патринел Гочев в столичния културен афиш. Преди броени дни художникът режисьор извади премиерен спектакъл – „Жокер”, в Централния куклен театър, предстоят му самостоятелна изложба и гастрол с габровската постановка „Жана Д’Арк” на сцената на столичния „Независим театър”. Казано банално – три в едно, но… много арт.

„Жокер” е странна куклена постановка за възрастни. Първо озадачава, после постепенно те увлича в дълбоките си води. Гочев за пореден път след „Ромео и Жулиета” се доверява и провокира житейската си „половинка” – Гергана Змийчарова. Все пак тя е художник, фотограф, учила е театрална режисура в НАТФИЗ, после записва магистратура по актьорско майсторство в НБУ, но именно Петринел открива в нея и актрисата. Сега й връчва маска и кукла и я поставя сред опитните „кукленици” Димитър Иванов, Мариета Петрова, Мая Бежанска, Ивет Лазарова, Анна-Мария Лалова и Мила Коларова.

По-голямата изненада на сцената обаче е малкият цигулар Филип – едно от четирите деца на режисьора. Момчето е „най-важният в колодата карти” – може да е дете цар, но и хитър/глупав шут. Около него се въртят всички възрастни с човешките си падения и възходи. Оказва се, че властта и любовта имат една и съща тайна – ще я откриете на финала на „Жокер”.

Ако предпочитате художника Гочев, шансът ви да видите най-новите му творби е от 20 октомври до 11 ноември в столичната галерия „Сезони”. Експозицията „Сън в лятна нощ” съчетава живопис и скулптура, създадени специално за артсалона на ул. „Кракра” 2А. А фактът, че не друг, а акад. Светлин Русев представя автора в каталога на изложбата, е повече от признание:

„Един художник е превърнал изкуството в част от живота си – по-точно живота си като обществено поведение, като памет и чувство – в изкуство! Артконюнктурата не е слабост на Гочев, независимо накъде е обърната – към традиционната рутина или към съвременния произвол! Появата днес на първичен и самобитен талант е нещо като завръщане от света на изчезнала цивилизация, в която хората са живели по законите за добро и зло, за любов, омраза, опрощение… Има нещо дълбоко изповедално в сюжетния прочит на това изкуство – нещо, което остро е засегнало, развълнувало и ранило автора и той не може да не го сподели и материализира пластически, защото е негова Вяра и Спасение!”

По същия начин Петринел прави и театър – не напразно „Ромео и Жулиета” му донесе „Аскеер” за най-добър спектакъл. Поставената отново на габровска сцена „Жана Д’Арк” бе обявена за събитие на фестивала „Сцена на вековете 2015” в Пловдив. На публиката в София й предстои да се убеди в това на 22 октомври.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.