Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Сръбски академик №1: Да пуснем Косово

Позиция на водещ учен разбуни духовете в Белград

Президентът Томислав Николич зове САНУ да махне Владимир Костич от шефския пост

Премиерът Александър Вучич реагира по-меко

Председателят на Сръбската академия на науките и изкуствата (САНУ) Владимир Костич хвърли бомба по болезнен за Сърбия въпрос, като заяви, че Косово фактически и формално е изгубено за Сърбия. В интервю за Радио “Београд” той каза, че сега единствената политическа мъдрост е как “с елементи на достойнство” да се напусне Косово. Костич (62 г.) освен това нарече съюза с Русия “изкуствена алтернатива” и че е “необходим завой, с който да се влезе в този рай ЕС”.

Най-остро реагира президентът Томислав Николич. Той заяви, че позицията на академика, изнесена в момент, когато държавата води тежка битка, въпреки страхотния натиск и двойните стандарти на подкрепящите независимостта на Косово, противоречи на интересите на Сърбия. Той призова САНУ да вземе отношение по становището му, както и дали Костич може да остане шеф на академията. Николич защити и връзките на Сърбия с Русия.

Премиерът Александър Вучич бе по-мек, каза, че не може да се съгласи с Костич, но той има право право на своя позиция и няма да го нарече предател. “Лошо е времето за такива изявления – в момент, когато се опитваме да попречим на членството на Косово в ЮНЕСКО”, добави Вучич.

И след критиките Костич не клекна. Той повтори, че е представил личната си позиция, а не на САНУ. Подчерта, че е важно да я каже, даже и да e неудобна на колективния ум. “Няма да позволя някой да ми нарежда какво мога да кажа и какво не”, заяви Костич пред “Вечерне новости”. “Нека Сърбия сама да реши на кого да вярва”, добави академикът, който е лекар невролог.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете