Генерал Валери Григоров: Патрулът край Средец е бил неподготвен, допуснал е тактическа грешка

Стрелбата край Средец, при която загина нелегален имигрант, отнелата живота на полицай катастрофа край браздата от миналата година и случаят от Лясковец са показателни, че цялата система се управлява лошо, има пропуски в охраната на държавната граница, а квалификацията и подготовката на служителите е изключително ниска. Това коментира пред БиТиВи бившият началник на „Гранична полиция” ген. Валери Григоров.

„Професионалното ръководство на МВР говори доста хаотично и нелогично от гледна точка на фактологията и действията на полицейските служители”, посочи генералът по отношение на случая със застреляния афганистанец.

Григоров даде пример с думите на главния секретар на МВР Георги Костов, който заяви на пресконференция след стрелбата, че граничарите са имали информация от интегрираната информационна система – макар тя да работи само в района на браздата, а сблъсъкът да става на цели 30 километра от нея.

„Ако имаха предварителна информация, щяха да са по-добре подготвени – не патрул от трима души, а мобилна група”, отбеляза бившият шеф на „Гранична полиция”. Той допълни, че е налице и очевидна грешка в тактиката – никой полицай не може да допусне в непосредствена близост група от 54 човека: „Това е все едно да влезеш в агитката на „Левски” или ЦСКА”.

Генералът коментира и самата стрелба, като подчерта, че става дума за причиняване на смърт при непредпазливост. Той напомни за подобен случай от 2000 г., когато 93-ма иракчани са нападнали патрул от двама полицаи и трима наборни войници, един от които от уплаха произвежда изстрели с автомата си и убива чужденец. „Това момче беше осъдено от военния съд”, отбеляза Григоров.

Според него граничните полицаи трябва да са с полицейски тип патрони, а не армейски. Той допълни, че стоп патроните са по-неудачни, отколкото в началото се е смятало, защото те създават по-малка огнестрелна рана, но се раздробяват и така повишават риска от смъртоносна гангрена.

Ген. Григоров разказа за случай от седмица преди стрелбата. Негов приятел с дългогодишен стаж в МВР бил спрян за проверка от граничен патрул в района на Средец. Двама от униформените били с насочени към него оръжия без ситуацията да предполага това по какъвто и да е начин.

„Когато обучавахме полицейските служители, ние внушавахме като инстинкт и знание, че се вади оръжие само когато то може да бъде употребено”, каза бившият шеф на „Гранична полиция” и отбеляза, че случката показва изключително ниското ниво на подготовка в момента.

Според него противоречивите, непоследователни и нелогични политически решения са довели дотам „Гранична полиция” да се стопи от над 9000 служители през 2006 г. до по-малко от 6000 в момента и така командироването на униформени от вътрешността на страната става задължително.

Освен това, заради лошо управление през миналата година за известно време авиобазата на „Гранична полиция” е остава без ток – заради неплатени сметки. По същата причина на няколко пъти за година и половина интегрираната информационна система е остава „на тъмно”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини