България предлага шест стратегически проекта за развитие на граничните региони

Япония съобщи за 14 нови случая на заразени с коронавирус

Президентът на Кипър пристига на официално посещение в България в понеделник

Криминално проявен нападна лекар във Варна

Увеличават се делата за домашно насилие в Горнооряховския районен съд Над 285 000 лева са събрали държавните съдебни изпълнители през 2019 година

Джем Йълмаз е известен актьор и… женкар

Отвлечената 15-годишна избягала докато похитителят й говорел по телефона

Сиртуиновата диета, с която Адел отслабна с 46 кг Певицата приема по 1000 калории дневно

Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив

Венци Венц с ново гадже в Ница

Жертвите на коронавируса в Италия станаха две

Италианците купуват най-много нови мотоциклети в ЕС Търсенето на малки електрически скутери в Европа скача с 50%

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на МВР и Агенция „Митници“

Двама мъже ограбиха белгиец в Търговище

Контрера от ВМРО: До дни ще бъдат установени и задържани мъжете, които съблякоха момче в автобус на градския транспорт

Режат наполовина европарите за сеитбообращение за фермери

Зърнопроизводители почват дела срещу фонд “Земеделие”

По-малко пари за сеитбообращение и опазване на дивите патици

Условията за сеитбообращение се променят в движение и зърнопроизводителите вече няма да могат да оставят ниви на угар.

Земеделското министерство планира да ореже наполовина агроекологичните субсидии за сеитбообращение, както и да свие размера на плащанията за опазване на местообитанията на диви гъски и ливаден блатар, съобщиха фермери пред “Труд”. И заплашиха, че ако това се случи, потърпевшите масово ще заведат дела срещу фонд “Земеделие”.

“Ставките за сеитбообращение се намаляват и успоредно с това се увеличават изискванията, които трябва да изпълнят фермери. Това се прави, за да се покрият новите политики за агроекология в ЕС”, коментира аграрният зам.-министър Васил Грудев вчера.

“Министерството си позволява неща, които са в разрез с европейските регламенти. Утре (б.р. днес) ще бъде обнародвана наредбата за сеитбообращение, с която субсидията догодина се намалява от 35 лв. на декар на 17,50 лв. Сменят се и правилата в движение. Досега се изискваше да оставяме незасети площи (угар) до 49% от земята.

Занапред всички масиви трябва да са засети. Това ни се казва на 20 октомври, след като вече сме изорали”, възмути се пред “Труд” зърнопроизводителят Радослав Христов. Четири пъти нараствал и броят на почвените проби, които се заплащат от фермерите.

“Всеки зърнопроизводител може да заведе дело срещу фонд “Земеделие”, защото всички имаме договори, че схемата ще се прилага 5 години с фиксирана субсидия и ясни изисквания. Сега тези условия се променят и фонд “Земеделие” нарушава договорите”, посочи Радослав Христов.

Зърнопроизводители обясниха, че правилата се променят по настояване на министерството на земеделието, но фонд “Земеделие” формално се явява институцията, която трябва да изпълни новите предписания, затова и исковете ще са насочени към него. Причината за орязване на субсидиите е, че схемата за сеитбообращение не е заложена в новата Програма за развитие на селските райони. Доскоро агроведомството предвиждаше въобще да не я продължи, но все пак е намерило средства по агроекологичната мярка, за да я приложи.

Зърнопроизводителите обявиха още, че ще сезират ЕК за непозволена държавна помощ към животновъдите, след като със закон бе регламентирано, че пасища и ливади им се отдават без търг и конкурс. Едва след това, ако останат свободни масиви, могат да се предложат с търг на останалите земеделци.

Дела и за дивите гъски

Дела срещу държавата тръгват и за драстично орязване на субсидии, които фермерите получават за изхранване на дивите гъски, ливадния блатар и др. птици. Аграрният зам.-министър Васил Грудев е изпратил на 8 октомври т.г. указания до фонд “Земеделие”, с които “Труд” разполага, да се намалят субсидиите по схемата.

Мотивът е, че по цялата Програма за селските райони до 2020 г. по нея са заделени 20 млн. евро. Само за тази година обаче фермерите са заявили субсидии за изхранване на застрашените птици за 25 562 989 евро, т.е. сума, надскачаща многогодишния бюджет. Орязването е заради недостиг на средства.

Фермерите обаче атакуват този акт с мотив, че в наредбата изрично са фиксирани сумите, които се плащат на хектар.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.