Режат наполовина европарите за сеитбообращение за фермери

Зърнопроизводители почват дела срещу фонд “Земеделие”

По-малко пари за сеитбообращение и опазване на дивите патици

Условията за сеитбообращение се променят в движение и зърнопроизводителите вече няма да могат да оставят ниви на угар.

Земеделското министерство планира да ореже наполовина агроекологичните субсидии за сеитбообращение, както и да свие размера на плащанията за опазване на местообитанията на диви гъски и ливаден блатар, съобщиха фермери пред “Труд”. И заплашиха, че ако това се случи, потърпевшите масово ще заведат дела срещу фонд “Земеделие”.

“Ставките за сеитбообращение се намаляват и успоредно с това се увеличават изискванията, които трябва да изпълнят фермери. Това се прави, за да се покрият новите политики за агроекология в ЕС”, коментира аграрният зам.-министър Васил Грудев вчера.

“Министерството си позволява неща, които са в разрез с европейските регламенти. Утре (б.р. днес) ще бъде обнародвана наредбата за сеитбообращение, с която субсидията догодина се намалява от 35 лв. на декар на 17,50 лв. Сменят се и правилата в движение. Досега се изискваше да оставяме незасети площи (угар) до 49% от земята.

Занапред всички масиви трябва да са засети. Това ни се казва на 20 октомври, след като вече сме изорали”, възмути се пред “Труд” зърнопроизводителят Радослав Христов. Четири пъти нараствал и броят на почвените проби, които се заплащат от фермерите.

“Всеки зърнопроизводител може да заведе дело срещу фонд “Земеделие”, защото всички имаме договори, че схемата ще се прилага 5 години с фиксирана субсидия и ясни изисквания. Сега тези условия се променят и фонд “Земеделие” нарушава договорите”, посочи Радослав Христов.

Зърнопроизводители обясниха, че правилата се променят по настояване на министерството на земеделието, но фонд “Земеделие” формално се явява институцията, която трябва да изпълни новите предписания, затова и исковете ще са насочени към него. Причината за орязване на субсидиите е, че схемата за сеитбообращение не е заложена в новата Програма за развитие на селските райони. Доскоро агроведомството предвиждаше въобще да не я продължи, но все пак е намерило средства по агроекологичната мярка, за да я приложи.

Зърнопроизводителите обявиха още, че ще сезират ЕК за непозволена държавна помощ към животновъдите, след като със закон бе регламентирано, че пасища и ливади им се отдават без търг и конкурс. Едва след това, ако останат свободни масиви, могат да се предложат с търг на останалите земеделци.

Дела и за дивите гъски

Дела срещу държавата тръгват и за драстично орязване на субсидии, които фермерите получават за изхранване на дивите гъски, ливадния блатар и др. птици. Аграрният зам.-министър Васил Грудев е изпратил на 8 октомври т.г. указания до фонд “Земеделие”, с които “Труд” разполага, да се намалят субсидиите по схемата.

Мотивът е, че по цялата Програма за селските райони до 2020 г. по нея са заделени 20 млн. евро. Само за тази година обаче фермерите са заявили субсидии за изхранване на застрашените птици за 25 562 989 евро, т.е. сума, надскачаща многогодишния бюджет. Орязването е заради недостиг на средства.

Фермерите обаче атакуват този акт с мотив, че в наредбата изрично са фиксирани сумите, които се плащат на хектар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес