Получаваме 10 милиона лева от Европа за интегриран градски транспорт

Един от големите успехи на Даниел Панов в първия кметски мандат е изкачването на Велико Търново от трета във втора агломерация на българските градове.

Старопрестолният град вече е редом с Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе. В настоящия планов период на оперативните програми Общината ще може да кандидатства с проекти за транспортна инфраструктура, което не бе възможно досега.

В инвестиционната програма на новите проекти по ОП „Региони в растеж” вече е заложено гарантирано финансиране от 10 милиона лева за проект за интегриран градски транспорт. Тя бе разработена от екипа на Даниел Панов в първия му мандат като кмет на община Велико Търново. В края на септември инвестиционната програма бе подадена до Управляващия орган, а Общината бе сред първите в страната, които вече имат предначертан план за развитие.

Най-иновативната част от проекта за интегриран градски транспорт е въвеждането на електрически автобуси. Според концепцията електробусите ще заменят старите тролеи. Подобно возило вече бе тествано и доказа ефективността си както по градските маршрути, така и по крайградската линия между Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Разходите му се оказаха шест пъти по-малки, отколкото на дизелов автобус.

Предвидените дейности по проекта за интегриран градски транспорт са в още няколко сфери: изготвянето на нов транспортно-комуникативен план и схема с алтернативни маршрути, въвеждане на електронна информационна система по спирките, преустройство на кръстовища и др.

Коментари

Задължително поле