"Единни за промяна": Искаме да върнем живота в кварталите на Видин

Кварталите ни западат. Това споделиха жителите на комплексите "Панония" и "Звездите" на среща с кандидата за кмет на община Видин от "Единни за промяна" Росица Кирова. Лоша инфраструктура, липса на осветление, необлагородени и неблагоустроени междублокови пространства, прах и мръсотия - са само част от проблемите на видинчани.

Жителка на комплекс "Панония" сподели, че в квартала е толкова прашно, че през лятото хората не могат да си проснат прането на терасите. Жената се оплака още, че липсата на улично осветление позволява на вандалите да вилнеят необезпокоявани. Проблем е и липсата на спортна площадка, съществувала някога, но продадена от бивш кмет, принуждава децата да играят на празен терен до самия бул. "Панония", при което често се случва на платното да се изтърколи топка, а след нея да изскочи и дете.

"Проблемите в кварталите на Видин са едни и същи и са породени от това, че не е изпълнено предвиденото благоустрояване. Затова едно от първите неща, които смятаме да направим, е да бъде приета наредба за благоустрояване на Видин, в която ще опишем стъпка по стъпка как ще се благоустроят районите - с конкретни дейности и срокове за изпълнението им. Така ще върнем живота в кварталите на Видин", заяви единствената жена кандидат за кмет на община Видин.
Росица Кирова обясни, че това благоустрояване трябва да се осъществи по такъв начин, че да се създаде обща визия на градската среда - като се започне от еднакъв вид на табелките по улиците, на информационните табла, на преместваемите обекти, дори на кошчетата за боклук и се стигне до еднакъв цвят на сградите в един квартал. И това да се направи така, че всички елементи от градската среда да са в синхрон и да разказват една приказка за Видин, която да напомня на туристите и гостите, че се намират в град с двухилядолетна история.

За да се промени вида на кварталите, за да се създаде обща визия за елементите от градската среда, ще трябва да се направят европейски проекти, посочи Росица Кирова. Тя допълни, че това няма да е лесно, защото вече е изпусната една чудесна възможност да се решат проблемите на част от кварталите на Видин. Г-жа Кирова обясни, че предходното ръководство на общината е получило 500 000 лв., с които да бъдат разработени проекти за интегрирано развитие на определени зони на Видин. Вместо обаче да се направят проекти за благоустрояване на квартали в града е предвидено създаване на Северна промишлена зона, въпреки че и съществуващите в момента зони са пусти и е безсмислица да правиш още една. Друг от направените проекти пък предвижда подмяна на настилката в централната градска част, което едва ли е най-наболелият проблем за видинчани.

Росица Кирова обясни, че е пускала няколко жалби във връзка с тези интегрирани планове, които, според нея, създават възможност да се правят дейности само, за да влязат пари в нечий джоб. Първата дама на "Единни за промяна" посочи, че и в Общинския съвет е гласувала против интегрираните планове, но в този случай, както и в много други тя и още няколко общински съветници, сред които Милен Милчев и Вардан Папикян, не са могли да се преборят с мнозинството.

"Узаконяването на беззаконията на кмета ставаше в Общинския съвет. Затова се борим не само за спечелване на кметската надпревара, но и за получаване на едно силно представителство в Общинския съвет", подчерта кандидатът за кмет на община Видин Росица Кирова. Тя призова хората да гласуват за "Единни за промяна" - с номер 11 за кандидат за кмет и за листа с общински съветници. "Най-лесно нещата се променят на изборите. Нека на 25 октомври направим така, че да махнем поне част от вредните хора в общината и с това да започнем промяната", допълни Кирова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини