Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

МВР си прави държавно предприятие (обзор)

Като част от административната реформа вътрешната министърка Румяна Бъчварова смята да извади всички услуги, предоставяни от министерството на гражданите, в отделно предприятие. „То ще може да се развива само. Ще включва паспорти, КАТ, регистрация на коли”, заяви Бъчварова.

„Става въпрос за друга финансова система, при която тези пари вместо да отиват в бюджета, ще остават в дружеството, което ще може и технологично да се развива по-добре. Сега чакаме пари за заготовките за паспортите, за служебните коли и т.н. от държавния бюджет, а така ще могат да се управляват по-добре”, каза тя.

В новото предприятие ще влезе само административната част на КАТ, а не униформените служители, които ще си се водят като служба „Пътна полиция“. Така в министерството ще останат основно полицейски служители и държавната администрация, а в новото дружество ще работят хора по трудов договор.

Бъчварова беше притисната да направи тези реформи от финансовия министър Велислав Горанов, който на няколко пъти заяви, че вътрешното и военното министерство няма да получат повече пари, ако не направят реформи. Горанов иска всички чиновници в двете ведомства да минат от 1-ва в 3-та категория труд. Така ще им отпаднат и привилегиите при пенсиониране – да получават до 20 заплати накуп. По първоначални данни над 1000 души би трябвало да отидат в новото предприятие на МВР. Горанов иска поне 6000 души от вътрешното ведомство да сменят категорията и да облекчат бюджета. Бъчварова не каза колко души ще са в новото предприятие, но те не са в никакъв случай толкова много.

„В момента МВР е огромна машина с огромен двигател, който много бавно се задвижва. Поискала съм увеличение на бюджета за следващата година”, коментира Бъчварова.

Преди година МВР се раздели с последните си фирми – „БМВ“ ЕООД, която беше прехвърлена към министерството на транспорта и „Проинвекс“ ЕООД, която отиде на подчинение на строителното министерство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.