МВР си прави държавно предприятие (обзор)

Като част от административната реформа вътрешната министърка Румяна Бъчварова смята да извади всички услуги, предоставяни от министерството на гражданите, в отделно предприятие. „То ще може да се развива само. Ще включва паспорти, КАТ, регистрация на коли", заяви Бъчварова.

„Става въпрос за друга финансова система, при която тези пари вместо да отиват в бюджета, ще остават в дружеството, което ще може и технологично да се развива по-добре. Сега чакаме пари за заготовките за паспортите, за служебните коли и т.н. от държавния бюджет, а така ще могат да се управляват по-добре", каза тя.

В новото предприятие ще влезе само административната част на КАТ, а не униформените служители, които ще си се водят като служба „Пътна полиция“. Така в министерството ще останат основно полицейски служители и държавната администрация, а в новото дружество ще работят хора по трудов договор.

Бъчварова беше притисната да направи тези реформи от финансовия министър Велислав Горанов, който на няколко пъти заяви, че вътрешното и военното министерство няма да получат повече пари, ако не направят реформи. Горанов иска всички чиновници в двете ведомства да минат от 1-ва в 3-та категория труд. Така ще им отпаднат и привилегиите при пенсиониране - да получават до 20 заплати накуп. По първоначални данни над 1000 души би трябвало да отидат в новото предприятие на МВР. Горанов иска поне 6000 души от вътрешното ведомство да сменят категорията и да облекчат бюджета. Бъчварова не каза колко души ще са в новото предприятие, но те не са в никакъв случай толкова много.

„В момента МВР е огромна машина с огромен двигател, който много бавно се задвижва. Поискала съм увеличение на бюджета за следващата година", коментира Бъчварова.

Преди година МВР се раздели с последните си фирми - „БМВ“ ЕООД, която беше прехвърлена към министерството на транспорта и „Проинвекс“ ЕООД, която отиде на подчинение на строителното министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини