Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Финансовият министър на германската провинция Хесен се е самоубил заради коронавируса

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 30 март 2020

Онлайн изложба събира творби на Фрида Кало

ЧСИ-тата дариха 52 300 лева на „Александровска“

МВР си прави държавно предприятие (обзор)

Като част от административната реформа вътрешната министърка Румяна Бъчварова смята да извади всички услуги, предоставяни от министерството на гражданите, в отделно предприятие. „То ще може да се развива само. Ще включва паспорти, КАТ, регистрация на коли“, заяви Бъчварова.

„Става въпрос за друга финансова система, при която тези пари вместо да отиват в бюджета, ще остават в дружеството, което ще може и технологично да се развива по-добре. Сега чакаме пари за заготовките за паспортите, за служебните коли и т.н. от държавния бюджет, а така ще могат да се управляват по-добре“, каза тя.

В новото предприятие ще влезе само административната част на КАТ, а не униформените служители, които ще си се водят като служба „Пътна полиция“. Така в министерството ще останат основно полицейски служители и държавната администрация, а в новото дружество ще работят хора по трудов договор.

Бъчварова беше притисната да направи тези реформи от финансовия министър Велислав Горанов, който на няколко пъти заяви, че вътрешното и военното министерство няма да получат повече пари, ако не направят реформи. Горанов иска всички чиновници в двете ведомства да минат от 1-ва в 3-та категория труд. Така ще им отпаднат и привилегиите при пенсиониране – да получават до 20 заплати накуп. По първоначални данни над 1000 души би трябвало да отидат в новото предприятие на МВР. Горанов иска поне 6000 души от вътрешното ведомство да сменят категорията и да облекчат бюджета. Бъчварова не каза колко души ще са в новото предприятие, но те не са в никакъв случай толкова много.

„В момента МВР е огромна машина с огромен двигател, който много бавно се задвижва. Поискала съм увеличение на бюджета за следващата година“, коментира Бъчварова.

Преди година МВР се раздели с последните си фирми – „БМВ“ ЕООД, която беше прехвърлена към министерството на транспорта и „Проинвекс“ ЕООД, която отиде на подчинение на строителното министерство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.