Топ икономист, професионален музикант и убеден демократ е кандидат-кметът на Велико Търново Мирослав Трифонов

„Реформаторският блок” е моята партия“, казва областният лидер на СДС

УСТОЙЧИВ, УРАВНОВЕСЕН, БОРЕЦ, КОГАТО СЕ НАЛАГА, БОХЕМ И… МУЗИКАНТ ПО ДУША – така приятелите определят кандидата за кмет на Велико Търново от „Реформаторския блок” Мирослав Трифонов Маринов. Или както търновци го познават – Миро Трифонов. Той пък държи да уточни, че когато се родил, баща му искал да го запише Мирослав Трифонов Трифонов, обаче не му разрешили.
Иначе Миро, който е областен председател на СДС и убеден демократ, по ирония на съдбата е… роден на Девети септември. Освен това съпругата му Зори е дъщеря на “заклети комунисти”, а дядо й дори бил председател на ТКЗС в Тръстеник…
“Само че жена ми е по-голям демократ и от мен”, обобщава Миро. И разказва сладкодумно за задружното си семейство с много топло чувство. Споделя, че е отрасъл в дом, пълен с любов и песни.

Баща му Трифон Трифонов навремето бил главен счетоводител на горското стопанство във Велико Търново, обаче въпреки сериозността на професията си бай Трифон е известен самодеец от драмсъстава на ДНА и член на култовия хумористичен клуб от миналото “Ясна мъгла”. Догодина пък, живот и здраве, Миро и брат му замислят да издадат сборниче с епиграмите, писани навремето от бай Трифон… Майка им, за съжаление, си отишла преди 17 години от този свят – едва на 54 години. Тя била уважавана детска учителка и пеела в квартет “Болярка”. Няма съмнение, че тъкмо от родителите си Мирослав Трифонов е наследил артистичността и любовта си към музиката. Може би малцина знаят, но той е завършил музикалната гимназия в Русе с тромпет, а после цели 12 години е работил в Градския духов оркестър на старата столица. Впрочем Миро е един от хората, на които търновци дължат случващия се вече няколко години култов джаз фест…

Преди да учи в Русе, бъдещият политик завършил “Бачо Киро”, откъдето и до днес пази чудесни приятелства с Димитър Хинов – съсобственик на фирма “Вали”, със съдовия хирург д-р Христо Георгиев, с доскорошния общински съветник Красимир Калчев…

ОСВЕН МУЗИКАНТ И ПОЛИТИК МИРОСЛАВ ТРИФОНОВ Е И ИКОНОМИСТ, УПРАВИТЕЛ НА МЕСТНИЯ КЛОН НА ЕДНА ОТ НАЙ-СОЛИДНИТЕ застрахователни компании. Завършил е Стопанската академия в Свищов и от 1999 г. е минал по всичките управленски нива на бизнеса – от агент, през инспектор, та до шеф.

“Не е тайна, че преди години дружеството ни бе едно от най-слабите в бранша. Постепенно, с отличен мениджмънт и правилна политика, станахме номер едно на пазара. Държавата и общината трябва да се ръководят като тази компания, където освен отговорност всеки има и свобода да взема решения”, категоричен е кандидатът за кмет на Велико Търново.

А метаморфозата от музикант през икономист до партиен лидер далеч не е случайна. Още в един от първите му работни дни като музикант през далечната вече 1987 г. оркестърът бил посетен от застрахователка от ДЗИ и Миро си направил застраховка живот за четири години. Обаче после съжалил – застраховката била със спестовен елемент 1000 лв., затова от заплатата си от 100 лв. всеки месец Миро отделял по 16 лв. След четири години с тях си купил едва… един панталон и две кутии цигари, разказва през смях областният лидер на СДС… А в партията Миро се записал едва на 23 години и оттогава членува все в нея.

“ОТ НАИВНОСТТА НА МЛАДЕЖКИТЕ СИ ГОДИНИ СМЯТАХ, ЧЕ ОЩЕ ТОГАВА С КОМУНИЗМА Е СВЪРШЕНО, че ще започнем да живеем по европейски. Наивно си мислех и друго – че всички политици по онова време са чисти хора, но после разбрах, че повечето от тях правят нещата за лична употреба”, не крие Миро. А това, че той далеч не е типичният сервилен към националните ръководства политик, е ясно на търновци. Защото преди време той ходеше близо година с… оставката си на областен председател на СДС в джоба. Заради несъгласието му с тогавашното национално ръководство на синята партия начело с карловския кмет Емил Кабаиванов, което едва ли не искало да направи съюза марионетка на ГЕРБ. В тези бурни времена дори тогавашният търновски депутат и днешен зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков бе изключен от ПГ на СДС, а цялата свищовска синя партийна структура подаде оставка, протестирайки пред столичната централа на “Раковски” 134. Така както протестира и търновският СДС и няколко пъти поред искаше оставката на предишното национално ръководство. В крайна сметка днес Мирослав все още е областен лидер на сините и кандидат за кмет от „Реформаторския блок”, колегите му от града край Дунав се върнаха в партията майка и вдигнаха Станислав Благов за пети мандат, а СДС има утвърден лидер в лицето на икономическия министър Божидар Лукарски…

“СЕМЕЙСТВОТО МИ МЕ ПОДКРЕПЯ ИЗЦЯЛО, НО СЕ ТРЕВОЖИ, ЧЕ КАЗВАЙКИ МНОГО НЕЩА В КАМПАНИЯТА, МОЖЕ ДА МИ НАВРЕДЯТ. На мен обаче не ми пука, защото казвам истини и не се отричам от тях”, категоричен е Миро, който без проблеми скъсява дистанцията в общуването, и допуска, макар и в разумни граници, хората до интимния си свят. А негов център, разбира се, са съпругата му, синът и дъщерята.
“С тях съм богат и успял човек. Имам всичко – задружно семейство, добро име, добро материално положение, професия, която обичам. И понеже обичам Велико Търново и има какво да му дам, тръгвам на сто процента амбициран и с великолепен екип към кметските отговорности”, казва Мирослав. И се връща назад във времето, когато решил да се ожени.

Впрочем той се зарекъл да не го прави, докато не навърши 30 години. Обаче се предал още на 23!

Със Зорница, която сега е преподавателка в СОУ “В. Благоева”, се запознали тривиално – в култова навремето търновска кръчма на приятелски рожден ден. По това време той имал гадже, тя също. Обаче се харесали и почнали да излизат заедно. След около половин година по-късно, на осми март 1989 г. си уредили среща пред Младежкия дом, където между другото от години се помещава СДС. Зорница отишла навреме, обаче Миро, по това време все още музикант, просто забравил за срещата. А бъдещата му съпруга го чакала близо три часа и дори не криела сълзите си от “провалената” среща. Мирослав тръгнал да си ходи от работа, мислел да върви пеша и да мине по съвсем друг маршрут, обаче негов колега музикант предложил да го закара. Той се съгласил и минали точно там, където все още го чакала разплаканата Зори. Миро дори не я видял, обаче колегата му заострил вниманието. Тогава бъдещият политик си спомнил за срещата и дори излъгал, че закъснял заради продължилия необичайно дълго репетиционен процес.

“НА ТОЗИ ДЕН ПОВЯРВАХ В ДВЕ НЕЩА – В БОГ И В ЛЮБОВТА. КАЗАХ СИ – НИКОЙ НЕ МЕ Е ЧАКАЛ ТОЛКОВА ДЪЛГО и едва ли някой ще го направи освен майка ми”, спомня си Миро и признава, че тогава е решил да се ожени за Зорница. Днес те са горди родители на 25-годишния Трифон, който е един от малкото българи, получили престижно образование в чужбина и избрали да се върнат в страната си, и на 16-годишната Деница, която върви по стъпките на брат си и учи в Езиковата гимназия в старата столица…

“Кандидатирах се за кмет и заради тях. Защото след 25 години, когато гоним децата и умните хора на България навън, просто не ми пука от удари под кръста. Не че ги очаквам, но очаквам в тази кампания да стигна до всеки великотърновец. С хората от „Реформаторския блок” изградихме чудесен екип, изработихме визия за управлението на общината за следващите 10 – 15 години и всичко това ми дава самочувствие и основание да съм кандидат за кмет. Обръщам се към съгражданите ми – нека този път наистина да гласуват с разума и сърцето си. Да прочетат внимателно програмите и може би най-важното – да не мислят, че най-големите имат запазен успех. Да се вгледат внимателно в миналото на кандидатстващите за доверието, защото то крие много истини и отговори”, казва Мирослав Трифонов от „Реформаторския блок”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини