Русенец осъди прокуратурата за лъжесвидетелстване

Русенец осъди прокуратурата да му плати 3000 лв. глоба след оправдателна присъда за лъжесвидетелстване. Районният съд намали с 1000 лв. иска на Т.Г.О. и отхвърли разноските му за адвокат като недоказани. Решението може да се обжалва или протестира пред окръжиня съд.

Случаят е от 2013 г., когато мъжът е обвинен за престъпление по чл. 290 ал.1 от Наказателния кодекс и впоследствие оправдан. Магистратите се мотивират, че грешките на държавното обвинение започват още в началото на досъдебното производство. Срещу него са заведени две дела по едно и също обвинение от "недоглеждане".

Макар че второто дело било прекратено, първото продължило. Когато и то приключило, прокуратурата протестирала оправдателната присъда на Т.Г.О. Окръжният съд отменил първата присъда и върнал делото за ново разглеждане от друг състав на Районния съд. Последвала осъдителна присъда, която мъжът обжалвал.

Новата оправдателна присъда стигнала до Върховния касационен съд, който едва т.г. я потвърдил без право на обжалване. Съдебната сага разклатила здравето на Т.Г.О. и той решил да потърси правата си, като завел гражданско деол срещу прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право