Джон Питърс отново се сгоди след 12-дневния си брак с Памела Андерсън

48 нови случая на коронавирус в Южна Корея

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е на свобода

Парламентът избра Кристина Андонова–Хитрова за зам.-председател на КРС Регулаторът ще има и двама нови членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула

Авторът на „Телефонна любов“ с нова книга

Глоба за лекаря и за служителя при фалшив болничен

Продажбите на автомобили в Китай се сринаха с 92% заради епидемията

Тита изкушава по прозрачна нощница

САЩ заплашиха да изтеглят военния си контингент от Косово причината е отказът на Прищина да премахне 100-процентовите мита върху сръбските стоки

Евгени Будинов стана баща на момиче

Руският посланик положи венец на Паметника на Съветската армия по случай Деня на защитника на отечеството

Патриоти едва не стигнаха до бой в парламента Председателски съвет ще наказва виновните

Петима задържани при спецоперация срещу битовата престъпност в Плевенско

631 нови заразени с корона вирус за ден в китайската провинция Хубей 200 затворници се оказаха носители на вируса

Здравка Евтимова за речта си: Говорих за приятелите, не за политиците

Министър Кралев: С 20% от новия данък обществено здраве ще се изграждат физкултурни салони в страната

Въвеждането на данък за обществено здраве (ДОЗ) има за цел да ограничи потреблението и пренасочи производството на нездравословни храни. Така от една страна ще се подобри здравето на нацията, а от друга ще се намалят разходите за здравеопазване. Това обявиха на пресконференция министърът на младежта и спорта Красен Кралев и здравният министър Петър Москов, цитирани от пресцентъра на спортното ведомство.

Двамата представиха правителствената програма „За здраво поколение“, част от която е и концепцията за данъчно облагане на храни с наднормено съдържание на сол, захар, трансмазнини, кофеин и таурин.

„Около 150 млн. лв. годишно са очакваните приходи от ДОЗ върху нездравословните храни, като средствата ще се разходват чрез обществен съвет от лекари, спортисти, педагози и общинари. Проектозаконът предвижда 20% от тях да се дават за изграждане и реновиране на физкултурни салони на училища и университети”, заяви министър Кралев.
Той припомни, че от 2 700 училища 300 нямат физкултурни салони, 433 имат пригодени помещения за спорт, които обаче не позволяват да се изпълняват реално активни занимания на необходимото ниво.

„В момента изчисляваме точната сума, необходима за изграждането на спортната инфраструктура в училищата в цялата страна. Предварителните разчети сочат, че става въпрос за около 150 – 200 млн. лева. От новия данък, по предварителни калкулации, ще бъдат събирани между 20 и 30 милиона лева годишно в специална сметка в НАП. Така че в рамките на 5 – 6 години бихме могли да се справим с тези проблеми, защото всички наши деца имат еднакво право да бъдат здрави и да имат условия за спорт и физическа активност”, каза министър Кралев.

Здравният министър д-р Петър Москов пък допълни, че други 20% от ДОЗ ще бъдат насочвани за подобряване на храненето в училищата в България.

„Ще бъде разработена програма за насърчаване употребата на плодове и зеленчуци. Останалите 60% от средствата ще се влагат в развитие на програми за профилактика, превенция и лечение на хронични незаразни заболявания – диабет, сърдечно-съдови заболявания и други, както и за програми за детско и майчино здраве“, обясни той.

„Данък обществено здраве е косвен данък, еднофазен и целеви. Ще бъдат облагани с данък само храни, които имат своя по-здравословен аналог. Облягаме се на работещ модел, какъвто е унгарският, който е доказал положителен здравен ефект,” каза Петър Москов.

„Крайната ни цел е да принудим компаниите да сменят рецептурата си и да не предлагат храни с нива на вредните вещества над определените от Световната здравна организация и Европа нива, “ допълни Красен Кралев.

„Днес започваме битката, която няма да бъде лесна, но с подкрепата на обществото ще се справим”, подчертаха още двамата министри.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.