„Левски“ затъва финансово

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Министър Кралев: С 20% от новия данък обществено здраве ще се изграждат физкултурни салони в страната

Въвеждането на данък за обществено здраве (ДОЗ) има за цел да ограничи потреблението и пренасочи производството на нездравословни храни. Така от една страна ще се подобри здравето на нацията, а от друга ще се намалят разходите за здравеопазване. Това обявиха на пресконференция министърът на младежта и спорта Красен Кралев и здравният министър Петър Москов, цитирани от пресцентъра на спортното ведомство.

Двамата представиха правителствената програма „За здраво поколение“, част от която е и концепцията за данъчно облагане на храни с наднормено съдържание на сол, захар, трансмазнини, кофеин и таурин.

„Около 150 млн. лв. годишно са очакваните приходи от ДОЗ върху нездравословните храни, като средствата ще се разходват чрез обществен съвет от лекари, спортисти, педагози и общинари. Проектозаконът предвижда 20% от тях да се дават за изграждане и реновиране на физкултурни салони на училища и университети”, заяви министър Кралев.
Той припомни, че от 2 700 училища 300 нямат физкултурни салони, 433 имат пригодени помещения за спорт, които обаче не позволяват да се изпълняват реално активни занимания на необходимото ниво.

„В момента изчисляваме точната сума, необходима за изграждането на спортната инфраструктура в училищата в цялата страна. Предварителните разчети сочат, че става въпрос за около 150 – 200 млн. лева. От новия данък, по предварителни калкулации, ще бъдат събирани между 20 и 30 милиона лева годишно в специална сметка в НАП. Така че в рамките на 5 – 6 години бихме могли да се справим с тези проблеми, защото всички наши деца имат еднакво право да бъдат здрави и да имат условия за спорт и физическа активност”, каза министър Кралев.

Здравният министър д-р Петър Москов пък допълни, че други 20% от ДОЗ ще бъдат насочвани за подобряване на храненето в училищата в България.

„Ще бъде разработена програма за насърчаване употребата на плодове и зеленчуци. Останалите 60% от средствата ще се влагат в развитие на програми за профилактика, превенция и лечение на хронични незаразни заболявания – диабет, сърдечно-съдови заболявания и други, както и за програми за детско и майчино здраве“, обясни той.

„Данък обществено здраве е косвен данък, еднофазен и целеви. Ще бъдат облагани с данък само храни, които имат своя по-здравословен аналог. Облягаме се на работещ модел, какъвто е унгарският, който е доказал положителен здравен ефект,” каза Петър Москов.

„Крайната ни цел е да принудим компаниите да сменят рецептурата си и да не предлагат храни с нива на вредните вещества над определените от Световната здравна организация и Европа нива, “ допълни Красен Кралев.

„Днес започваме битката, която няма да бъде лесна, но с подкрепата на обществото ще се справим”, подчертаха още двамата министри.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.