Нови технологии заменят парите при купуването на гласове

Манипулирането на изборите навлезе в нови технологии - управляващата партия може да ангажира целия държавен апарат в натиск срещу политически опонент. Това заяви адвокатът и бивш министър на вътрешните работи от кабинета "Костов" Емануил Йорданов. Не е трудно един бизнесмен да бъде притиснат с всички средства на държавните органи, допълни той пред Нова телевизия.

Размерите на държавната субсидия са безумно огромни и позволяват натрупването на огромен ресурс в една партия, което й дава нечовешко предимство пред останалите и възможности да ги залее с рекламни и други материали, допълни още Йорданов.

В последно време тенденцията е от търговия с пари да се преминава към търговия със зависимости - на местния бизнес от решенията на местната власт, от лихвари и други, включи се Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници".

Нушева очерта и друга тенденция - хората са все по-разочаровани от липсата на ефективни санкции срещу купуването на гласове. А сигналите за подобни случаи са все по-често анонимни, което означава, че хората се страхуват, коментира Нушева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини