Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 25 февруари 2020

На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Президентът Плевнелиев удостои с отличия учени и практици с принос към медицината

В днешния свят на предизвикателства решенията на много от обществените и икономическите проблеми се крият преди всичко в знанието и технологиите. Бъдещето принадлежи на онези нации, които, стъпвайки на традициите, не се страхуват да преодоляват границите на познанието. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който удостои с висши държавни отличия учени и практици с принос в областта на медицинската наука.

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 за заслуги за развитието на българската и световната наука в областта на медицината с орден „Стара планина“ първа степен ще бъде отличен проф. д-р Илия Ватев, който още през 1987 г. за първи път у нас успешно прилага техниката „ин витро“.

Той е основател и дългогодишен ръководител на първата в България Лаборатория за „ин витро“ оплождане и експериментална ембриология при Медицинския университет – София.

С орден „Стара планина“ първа степен президентът удостои проф. д-р Петър Симеонов, който посвещава усилия в сферата на бъбречната трансплантация. Той активно участва и в кампании, популяризиращи донорството, и всеотдайно предава своя богат професионален опит на поколения нови специалисти. Повече от 20 години проф. д-р Петър Симеонов преподава в катедрата по Урология на „Александровска“ болница.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава отличи акад. Дочи Ексерова, за заслуги за развитието на колоидната наука. Нейните постижения са в сферата на разработката и приложението на нови изследователски методи и научна апаратура. Акад. Ексерова е с водещ принос за развитието на българската колоидхимична школа.

„Благодаря на акад. Ексерова, на проф. Ватев и на проф. Симеонов за дългогодишния труд и професионализъм“, обърна се президентът към тримата носители на държавни отличия. Росен Плевнелиев посочи, че с работата си отличените са доказали как в България се прави наука на световно ниво и страната ни може да върви в крачка с най-добрите практики и да прокарва пътя на световните иновации. „Така ние, българите, ще получим уважение заради своите знания и талант“, заяви президентът. „Смятам за изключително важно да отличаваме личностите – учени и практици – благодарение на които България заема достойно и конкурентно място в международната научна общност“, допълни държавният глава.

„Нациите ще бъдат силни не с армиите от войници, а с армиите от учени, от поколения млади, образовани, интелигентни хора, които ще прокарат пътя на всяка държава. България може да успее в този динамичен свят единствено с качествено образование, с инвестиции в науката и таланта на българите“, каза още президентът Плевнелиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.