Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

Президентът Плевнелиев удостои с отличия учени и практици с принос към медицината

В днешния свят на предизвикателства решенията на много от обществените и икономическите проблеми се крият преди всичко в знанието и технологиите. Бъдещето принадлежи на онези нации, които, стъпвайки на традициите, не се страхуват да преодоляват границите на познанието. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който удостои с висши държавни отличия учени и практици с принос в областта на медицинската наука.

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 за заслуги за развитието на българската и световната наука в областта на медицината с орден „Стара планина“ първа степен ще бъде отличен проф. д-р Илия Ватев, който още през 1987 г. за първи път у нас успешно прилага техниката „ин витро“.

Той е основател и дългогодишен ръководител на първата в България Лаборатория за „ин витро“ оплождане и експериментална ембриология при Медицинския университет – София.

С орден „Стара планина“ първа степен президентът удостои проф. д-р Петър Симеонов, който посвещава усилия в сферата на бъбречната трансплантация. Той активно участва и в кампании, популяризиращи донорството, и всеотдайно предава своя богат професионален опит на поколения нови специалисти. Повече от 20 години проф. д-р Петър Симеонов преподава в катедрата по Урология на „Александровска“ болница.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава отличи акад. Дочи Ексерова, за заслуги за развитието на колоидната наука. Нейните постижения са в сферата на разработката и приложението на нови изследователски методи и научна апаратура. Акад. Ексерова е с водещ принос за развитието на българската колоидхимична школа.

„Благодаря на акад. Ексерова, на проф. Ватев и на проф. Симеонов за дългогодишния труд и професионализъм“, обърна се президентът към тримата носители на държавни отличия. Росен Плевнелиев посочи, че с работата си отличените са доказали как в България се прави наука на световно ниво и страната ни може да върви в крачка с най-добрите практики и да прокарва пътя на световните иновации. „Така ние, българите, ще получим уважение заради своите знания и талант“, заяви президентът. „Смятам за изключително важно да отличаваме личностите – учени и практици – благодарение на които България заема достойно и конкурентно място в международната научна общност“, допълни държавният глава.

„Нациите ще бъдат силни не с армиите от войници, а с армиите от учени, от поколения млади, образовани, интелигентни хора, които ще прокарат пътя на всяка държава. България може да успее в този динамичен свят единствено с качествено образование, с инвестиции в науката и таланта на българите“, каза още президентът Плевнелиев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.