Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Портних мълчи за глобите по европроектите. Тръгна делото срещу него

Чавдар Трифонов настоява за публичност на харчовете от общинския бюджет
Административен съд – Варна, даде ход на делото срещу мълчаливия отказ на екскмета на града Иван Портних да предостави информация за санкциите и непризнати разходи по управляваните от общината европроекти. Делото беше заведено по иск на кандидат-кмета Чавдар Трифонов, който изнесе пръв пред варненската общественост информация за наложени милиони левове глоби заради нарушения, най-вече на Закона за обществените поръчки, при изпълнението на проекти по оперативните програми от община Варна.

Искането за достъп до обществена информация по въпроса е заведено още на 8 юли т.г. в община Варна от Чавдар Трифонов в качеството му на председател на гражданско сдружение „Възход за Варна”. След като не получава отговор до 22 август, Трифонов обжалва мълчанието пред Административния съд на Варна.
Става въпрос за обществена информация, за която е налице надделяващ обществен интерес, по смисъла на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), тъй като предоставянето й ще доведе до повишаване на прозрачността и отчетността на Община Варна, смята Чавдар Трифонов. Мълчалив отказ е незаконосъобразен и по същество недопустим от закона акт, като съществува съдебна практика за отмяната на този вид откази, коментира юристът на жалбоподателя.
Съдът отхвърли искането на Община Варна за прекратяване на делото като неоснователно. Предстои да се произнесе с решение в законоустановения едномесечен срок.

В края на август кандидат-кметът на Реформатори и патриоти Чавдар Трифонов изнесе информация за наложени санкции и непризнати разходи на общината от близо 2,5 млн. лв. само по 5 от проектите, по които тя е бенефициент. Данните не бяха опровергани официално. Със средствата можеше да се изградят две училищни спортни зали или да бъде решен проблемът с водоснабдяването на кв. „Изгрев”, коментира Чавдар Трифонов. В заявлението си до общината Трифонов иска да станат публично достояние глобите по общо 10 от европроектите, които местната администрация е изпълнявала.

На 18 ноември т.г. предстои да бъде гледано и друго дело за мълчалив отказ срещу досегашния кмет Иван Портних. То е заради непредостяване на Програмата за управление на община Варна, която кметът е задължен да изготви по Закона за местното самоуправление и местната администрация и да публикува на сайта на общината.

Липсата на програма за управление само потвърждава твърдението ми, че общината се управлява хаотично, без ясна цел, приоритети и визия за бъдещо развитие, коментира Чавдар Трифонов. Отказът на Иван Портних да предостави публична информация за това как управлява и харчи парите на варненци засилва усещането, че решенията в местната администрация се вземат на тъмно и без оглед на обществения интерес, категоричен е кандидат-кметът на „Реформатори и Патриоти – Решението за Варна”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.